Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Dr. Milan Zver Komisiji: “Ali je g. Žbogar po vpletenosti v afero Irangate še vedno primeren za predstavnika delegacije EU v Makedoniji?”

Objavil 28. 09. 2017 pod kategorijo EVROPSKI PARLAMENT, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V sredo, 27. septembra, je vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver, zastavil pisno poslansko vprašanje Komisiji glede primernosti g. Žbogarja za opravljanje funkcije predstavnika delegacije EU v Makedoniji po vpletenosti v afero Irangate.

Dr. Milan Zver je v poslanskem vprašanju zapisal: “V torek, 26. septembra, je Državni zbor Republike Slovenije soglasno potrdil Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi “Farrokh”, ki navaja bistvene ugotovitve glede največjega korupcijskega škandala v slovenski zgodovini – med letoma 2008 in 2010 so preko državne banke NLB oprali milijardo evrov iranskega denarja.”

“Glede na ugotovitve institucij EU in ZDA je Iran v Sloveniji opran denar porabil za financiranje surovin za izdelavo jedrskega orožja, komponent kemičnega orožja in iranskih vohunov, ki so infiltrirali obrambne, obveščevalne in atomske institucije v EU in ZDA. Zaradi pomanjkljivega ukrepanja slovenskih pristojnih organov je ogrožena mednarodna varnost,” je poudaril.

“Posebna preiskovalna komisija je ugotovila, da je bila takratna vlada Republike Slovenje podrobno obveščena o primeru “Farrokh”, a se je odločila, da bo zamižala in dopustila nadaljnje transakcije. V okviru Ministrstva za zunanje zadeve je obstajala celo stalna koordinacijska skupina, pristojna za spremljanje iranske države in poslovanja. Samuel Žbogar, takratni zunanji minister, kljub temu ni reagiral in o sumu pranja denarja ni obvestil državnega tožilstva. Tako kot ostali člani vlade je opustil dolžno ravnanje, za kar je objektivno in subjektivno odgovoren,” je zapisal.

Zato je Komisiji zastavil naslednje vprašanje: “Od julija 2016 je Samuel Žbogar vodja predstavništva Evropske unije v Makedoniji. Ali Evropska komisija meni, da je v luči ugotovitev parlamentarne preiskave primerno, da g. Žbogar to funkcijo še naprej opravlja?”

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Dr. Milan Zver na mednarodni konferenci Varnost in demokracija: "Svoboda in varnost sta komplem…
Libija po objavi šokantnega posnetka trgovine z ljudmi obljublja preiskavo
V Maroku množica med deljenjem hrane do smrti pohodila najmanj 15 ljudi
Dr. Milan Zver glede jedrskega dogovora z Iranom izzval Mogherinijevo

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo