Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Znanstveniki pojasnili izvor velikanskih ledenih struktur na Plutonu

Objavil 28. 09. 2017 pod kategorijo IT&Z. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Znanstvenikom je uspelo pojasniti uganko nastanka velikanskih ledenih struktur v obliki rezil na Plutonu, posnetke katerih je leta 2015 naredila sonda New Horizons (Nova obzorja). Kot so ugotovili, je ta “nazobčan teren” sestavljen skoraj izključno iz zaledenelega metana, ki je dobil prepoznavno obliko zaradi posebne oblike erozije.

Razbrazdano območje leži na najvišjih višinah površine Plutona, v bližini njegovega ekvatorja, posamezne ledene strukture pa se kot nebotičniki dvigajo več sto metrov visoko.

Gre za eno najbolj zanimivih značilnosti Plutona in kot se je sedaj izkazalo, je nastanek povezan z razgibano klimatsko in geološko zgodovino tega pritlikavega planeta, na spletni strani piše ameriška vesoljska agencija Nasa.

Potem ko so dolgo predstavljale uganko za znanstvenike, so ti sedaj odkrili, da so strukture sestavljene iz v ozračju prisotnega metana, ki na velikih višinah na Plutonu zaledeni.

Pojasnili so tudi, od kod njihova specifična oblika. “Izkazalo se je, da je Pluton podvržen spremembam v podnebju in včasih, ko je na Plutonu nekoliko topleje, začne zaledenel metan dejansko ‘izparevati’,” je pojasnil znanstvenik Nase Jeffrey Moore. Gre za proces t. i. sublimacije, pri katerem se trdna snov spremeni neposredno v plinasto.

Podobne strukture je sicer moč najti tudi visokih nadmorskih višinah ob ekvatorju na Zemlji, čeprav so bistveno manjše kot na Plutonu in merijo le po nekaj metrov. Je pa tudi njihova “nazobčanost” posledica sublimacije, dodajajo znanstveniki. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Twitter bo kmalu omogočil 280 znakov dolge tvite
Iphone 8 od petka na voljo tudi v Sloveniji, nekateri prodajalci bodo že ob polnoči odprli svoja vra…
SpaceX razkriva načrte za pot na Mars do 2022
Pozor pri uporabi brezžičnega omrežja Wi-Fi; ugotovljena ranljivost v protokolu WPA2

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

Naj se po vzoru iz Avstrije tudi v Sloveniji prepove javno nošenje burk in nikabov?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo