Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Moskvi odkrili 7 metrov visok spomenik Mihailu Kalašnikovu

Objavil 19. 09. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V Moskvi so danes odkrili spomenik Mihailu Kalašnikovu, izumitelju legendarne avtomatske puške AK-47, ki je v človeških rokah vzela nešteta življenja povsem svetu. Sedem metrov visok kip Kalašnikova, ki v rokah drži svojo stvaritev, stoji na prometnem otoku na eni od moskovskih avenij.

Ruski minister za kulturo Vladimir Medinski ni varčeval s pohvalami na račun Kalašnikova, njegovo puško, ki so jo po nekaterih ocenah po svetu izdelali v 100 milijonih kosov, pa je označil za kulturno blagovno znamko Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mihail Kalašnikov se je rodil leta 1919 v Sibiriji, umrl pa je decembra 2013 v Iževsku, glavnem mestu ruske republike Udmurtija, kjer je živel.

Kalašnikov, razočaran nad sovjetsko oborožitvijo, je zamisel za novo avtomatsko puško, ki bi delala v vseh vremenskih pogojih, dobil, ko je med drugo svetovno vojno okreval po strelni rani. Nastala je AK-47, kar je okrajšava za Avtomat Kalašnikova 1947, ki je postala osnovna oborožitev sovjetskih vojakov.

Preprosto zasnovana puška je med hladno vojno postala simbol borcev za neodvisnost in levičarjev, njena podoba pa se je znašla na zastavi Mozambika in znaku libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Izum je Kalašnikovo ime ponesel po svetu, sam pa je ob koncu življenjske poti obžaloval svojo vlogo pri snovanju najbolj razširjene puške na svetu. “Moja duševna bolečina je neznosna,” je pol leta pred smrtjo zapisal v pismu prvemu možu ruske pravoslavne cerkve. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Nekdanji newyorški kongresnik Weiner zaradi opolzkega vedenja do 15-letnice obsojen na 21 mesecev za…
Akrobatski roparji v Londonu: kar šest jih je bežalo na enem samem mopedu
Varuh: Prav pri skrbi za duševno zdravje prebivalcev se kaže pravi obraz družbe!
Tretji kraljevi dojenček Williama in Kate naj bi na svet prijokal aprila 2018

1 odgovor za “V Moskvi odkrili 7 metrov visok spomenik Mihailu Kalašnikovu”

  1. Genas pravi:

    Ruski minister za kulturo je režimski butelj, tak kot naš Peršak.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

Naj se po vzoru iz Avstrije tudi v Sloveniji prepove javno nošenje burk in nikabov?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo