Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Spletno oko: na posnetkih spolnih zlorab vse mlajši otroci in vse hujše zlorabe

Objavil 17. 09. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Na prijavni točki Spletno oko so lani prejeli 185 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok. A ker je bilo vseh 38 posnetkov, ki so jih predali naprej, s tujih strežnikov, so prijave posredovali tujim varnostim organom. Čeprav je število prijav v upadu, pa je vse večji delež posnetkov, ki prikazujejo vse mlajše otroke in vse hujše oblike zlorab.

O zlorabi otrok na internetu bodo spregovorili tudi v sredo na posvetu, ki ga prirejajo ob 10. obletnici delovanja prijavne točke Spletno oko.

Na posvetu bo sodelovala tudi Katarzyna Staciwa iz Europola, ki bo predstavila fenomen spletnega spolnega izsiljevanja otrok in aktivnosti na tem področju. S tem povezano temo sekstinga med mladostniki in pogosto neuspešne ukrepe na tem področju pa bo analiziral Andy Phippen iz Univerze Plymouth.

Pri Spletnem očesu sicer opažajo, da je število prejetih prijav posnetkov spolnih zlorab otrok v upadu, pa vendar so v lanskem letu prevladovali posnetki, ki prikazujejo hujše oblike spolne zlorabe otrok. Na posnetkih so vse mlajši otroci, večinoma stari do 10 let.

“V letu 2016 tako kot v zadnjih dveh letih prevladujejo posnetki, na katerih so deklice. Hkrati opažamo porast deleža posnetkov, na katerih sta prisotna oba spola – tako deklice kot dečki. Tipična žrtev je tako deklica, stara med sedem in 10 let, na posnetku, ki jo prikazuje v erotičnih položajih,” pravijo na Spletnem očesu.

Dobra novica za Slovenijo je bila lani ta, da niso dobili prijave nobenega posnetka spolne zlorabe otroka, ki bi se nahajal na slovenskih strežnikih. V Evropi so sicer na prvem mestu po gostovanju posnetkov spolnih zlorab otrok na Nizozemskem, v svetovnem merilu pa ZDA. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Danes pred bančno preiskovalno komisijo nekdanja predsednika uprave NKBM Matjaž Kovačič in Aleš Hauc
Stanovanjski sklad z razpisom za najem novih stanovanj v Zelenem gaju, cena cca. 7 €/kvadrat
Po predlogu zakona generično predpisovanje zdravil in nič več bele napotnice
Romana Tomc v Komendi: "Slovenci smo obrtniško-podjetniški narod in v tem je tudi naša prihodno…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

Naj se po vzoru iz Avstrije tudi v Sloveniji prepove javno nošenje burk in nikabov?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo