Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Ob svetovnem dnevu odgovornega pitja piva okrogla miza o negativnih učinkih alkohola

Objavil 15. 09. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, LAJF, SLOVENIJA, ZDRAVJE. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Združenje slovenskih pivovarn in Zavod varna pot sta ob današnjem svetovnem dnevu odgovornega pitja piva pripravila okroglo mizo na temo Odgovorno pitje, mit ali resnica? Po mnenju strokovnjakov odgovornega pitja alkohola ni, saj ima alkohol številne negativne učinke. Mlade pa je treba vzgajati k odgovornemu obnašanju v primeru uporabe alkohola.

Na okrogli mizi na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani so poleg strokovnjakov z različnih področij sodelovali tudi dijaki četrtih letnikov.

Lovro Stanovnik z medicinske fakultete je poudaril, da pivo v nizkih odmerkih nima samo negativnih učinkov na človeka. Med pozitivnimi učinki zmernega pitja piva je po njegovih besedah manjša umrljivost in ugoden vpliv na srčno-žilna obolenja.

Vesna Pekarović Džakulin iz Zdravniške zbornice Slovenije je temu nasprotovala, saj se pri svojem vsakodnevnem delu ukvarja z ljudmi, ki so tako ali drugače ostali zaznamovani zaradi alkohola. “Alkohol je živčni strup, ne glede na količino,” je izpostavila. Zato zanjo ni odgovornega pitja alkohola, ampak le odgovorno obnašanje ob pitju.

Zdravnica je mlade spomnila, da pitje preko mere lahko privede do težav, ne samo pri človeku samemu, ampak tudi na cesti, kjer prihaja do številnih nesreč, ki so posledica alkohola.

Tina Bizjak iz agencije za varnost prometa je pojasnila, da se vsaka deseta prometna nesreča zgodi zaradi alkohola, vsaka tretja nesreča pa ima zaradi alkoholiziranega povzročitelja za posledico smrtno žrtev. Največ povzročiteljev je med mladimi moškimi, med 24 in 35 letom, povprečna stopnja alkoholiziranosti pri nesrečah s smrtnim izidom pa je 1,44 promila. Zato je mlade pozvala, naj se že prej dogovorijo, kdo ne bo pil in bo lahko poskrbel za prevoz domov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaradi zdravstvenih vzrokov kot posledice pitja alkohola vsak dan v Sloveniji umreta dve osebi, je na okrogli mizi povedala Maja Roškar. Vsak dan zaradi istih vzrokov v bolnišnico sprejmejo deset ljudi.

Pridružila se je mnenju, da ni odgovornega pitja alkohola. Govorimo lahko o tveganem in manj tveganem pitju. Na žalost med mladimi narašča uporaba alkohola, predvsem med dekleti. Po njenem mnenju je pri vzgoji mladih pomemben kritičen odnos odraslih in staršev do alkohola.

Ivan Kapun iz sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi je navedel, da je od 17.000 prometnih nesreč letno, med 10 in 11 odstotkov takih, kjer so bili udeleženci vinjeni. Lani je bilo med 120 smrtnimi žrtvami več kot 30 takih, ki so bile posledica vožnje pod vplivom alkohola.

Po mnenju predsednika Združenja slovenskih pivovarn Mateja Oseta je svetovni dan odgovornega pitja alkohola priložnost za zavezo proti zlorabi alkohola. Vsi pivovarji si namreč želijo, da ljudje v pivu uživajo, zloraba pa ni v interesu nikogar, je še dejal. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Vox populi tokrat kot kakšna "severnokorejska" anketa: Listo Marjana Šarca bi na naslednji…
Svet UKC Maribor sprejel rebalans finančnega načrta in zahteval nadaljnje varčevanje
Lokalne volitve odslej tretjo novembrsko nedeljo
Na mariborski Kalvariji se je odlomil del skale težke 700 kilogramov, zato pozor, še vedno obstaja m…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo