Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

HRW: Savdske otroke v šolah sistematično učijo sovraštva do “nevernikov”

Objavil 13. 09. 2017 pod kategorijo BLIŽNJI VZHOD, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je danes opozorila, da v šolah v Savdski Arabiji otroke sistematično učijo sovraštva. Kljub napovedim oblasti, da bodo tovrstne tekste odstranili, so verski učbeniki še vedno polni besedil, ki zagovarjajo nestrpnost in sovraštvo, so opozorili v organizaciji s sedžem v New Yorku.

Sovražno in nestrpno besedilo je HRW odkrila tudi v verskih učbenikih, ki jih je savdsko ministrstvo za izobraževanje pripravilo za letošnje šolsko leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za besedila, ki omalovažujejo druge islamske tradicije, ki niso povsem v skladu z interpretacijo sunitskega islama v Savdski Arabiji, kakršen je na primer sufizem. Prav tako dajejo v nič šiite. Jude in kristjane pa imajo za “nevernike”, s katerimi se pravi muslimani ne bi smeli družiti, opisujejo problem v HRW.

“Otroke že v prvem razredu savdskih osnovnih šol učijo, da morajo sovražiti vse, ki so drugačne vere ali ločine,” je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

Savdska Arabija se sicer otepa kritik mednarodne skupnosti, da “izvaža” vahabizem, skrajno vejo islama.

Savdske oblasti so po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, za katerimi je stalo več savdskih državljanov – to je bil tudi Osama bin Laden, napovedale temeljito prenovo verskih tekstov, da bi odstranili sporna besedila. Vendar pa so še daleč od tega, ugotavljajo v HRW. Pregledali so sicer 45 učbenikov in delovnih zvezkov, ki se uporabljajo pri verskem pouku v Savdski Arabiji, še navaja dpa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Na vzhodu Ukrajine spet novo premirje; od leta 2014 umrlo že več kot 10.000 ljudi
V Meki se začenja muslimansko romanje hadž
Kim Jong Un ima spet "vojaške vaje": Severna Koreja nad Japonsko izstrelila balistično rak…
Pod pogodbo o prepovedi jedrskega orožja že več kot 50 podpisov, med podpisnicami pa nobene od devet…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo


Oglasno sporocilo

Anketa

24. septembra bo referendum o gradnji 2. tira. Ste za ali proti?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo