Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Vrhovno sodišče ZDA potrdilo vladno blokado sprejema 24.000 beguncev

Objavil 13. 09. 2017 pod kategorijo SVET, ZDA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ameriško vrhovno sodišče je v torek brez obrazložitve sprejelo zahtevo pravosodnega ministrstva ZDA po zamrznitvi izvajanja odločitve zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca, ki je dalo zeleno luč za sprejem okrog 24.000 beguncev z ustreznimi potrdili zvezne agencije za priseljevanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je že januarja podpisal izvršni ukaz za začasno prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav (Irak, Iran, Libija, Sirija, Sudan, Somalija, Jemen) in vsem beguncem, ki so ga sodišča blokirala. Nato je podpisal novega, ki ni vključeval Iraka in je bil nekoliko milejši, a je tudi ta doživljal udarce na sodiščih, dokler ni junija posredovalo zvezno vrhovno sodišče in dovolilo začasno uresničevanje ukaza.

Sodišče je naznanilo, da bo o ustavnosti ukaza odločalo oktobra, obenem pa iz prepovedi izvzelo vse tiste iz omenjenih držav, ki lahko dokažejo tesne sorodstvene in druge vezi v ZDA. Vladi je prepustilo definicijo vezi in vlada je ohranila prepoved na primer za dedke in babice državljanov ali zakonitih priseljencev v ZDA, kar je pretekli teden spet propadlo na prizivnem sodišču, ki je hkrati dovolilo vstop tudi beguncem z dovoljenjem ustrezne vladne agencije.

Vlada se je pritožila na vrhovno sodišče, vendar le na del o beguncih, in vrhovni sodnik Anthony Kennedy je v ponedeljek zamrznil odločitev prizivnega sodišča. Celotno sodišče pa je v torek to zamrznitev podaljšalo najmanj do 10. oktobra, ko namerava odločati o Trumpovem ukazu. Rok veljavnosti za prepoved vstopa državljanom šestih držav bo do takrat že potekel, konec oktobra pa tudi prepoved za sprejemanje beguncev.

Odločitev vrhovnega sodišča glede ustavnosti ukaza, ki so ga nižja sodišča doslej razglašala za neustavnega, bo sicer pomembna za naprej. V primeru Trumpove vnovične odločitve o prepovedi vstopa v ZDA za določene skupine ljudi, mu lahko vrhovno sodišče to vnaprej bodisi prepove bodisi omogoči. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Španski generalni tožilec: v primeru razglasitve katalonske neodvisnosti aretacija Puigdemonta!
Puigdemonta po pričakovanjih ni bilo na madridsko sodišče
16-letnik na šoli blizu Delhija ubil mlajšega sošolca, da bi preložili šolski test
Rajoy v Barceloni za obnovitev demokratične in svobodne Katalonije

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Koga boste volili v 2. krogu predsedniških volitev?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo