Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Avstrijski predsednik Van der Bellen pred volitvami opozarja pred skrajno desnico

Objavil 12. 09. 2017 pod kategorijo EVROPA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes pozval volivce, naj skrbno premislijo, komu bodo naklonili svoj glas na oktobrskih volitvah. V opozorilu pred porastom skrajne desnice se je zavzel za evropske vrednote. “Avstrija mora biti še naprej v osrčju Evrope, v osrčju Evropske unije,” je poudaril v svojem nagovoru.

Gre za enega redkih nagovorov avstrijskega predsednika narodu. Avstrija mora po njegovih besedah “ostati država, v kateri bodo naša dejanja vodili sodelovanje, medsebojno spoštovanje in temeljne vrednote, zasidrane v ustavi”.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je ta poziv Van der Bellna uperjen proti prevelikemu vzponu svobodnjakov (FPÖ) na parlamentarnih volitvah, ki bodo v Avstriji 15. oktobra. Kot zaenkrat kažejo ankete, naj bi največ glasov zbrala Ljudska stranka (ÖVP), socialdemokrati (SPÖ) pa se z FPÖ borijo za drugo mesto.

Nobena od obeh velikih strank – ÖVP in SPÖ, ki sta doslej tudi sestavljali vladno koalicijo, še ni izključila oblikovanja nove vladne koalicije s svobodnjaki.

Van der Bellen, ki je na predsedniških volitvah lani tesno premagal kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja, je že napovedal, da vodje FPÖ Heinz-Christiana Stracheja ne bo imenoval za kanclerja, četudi njegova stranka zmaga na volitvah.

Čeprav ima kot predsednik bolj ali manj protokolarno vlogo v avstrijski politiki, ima možnost, da odstavi vlado in odkloni, da bi zaprisegel kanclerskega kandidata.

V današnjem nagovoru se je predsednik dotaknil tudi reševanja migrantske krize in opozoril, da je to eno najbolj perečih vprašanj v EU, za katerega je rešitev možno najti samo na evropski ravni, še poroča AFP.

Evroskeptična, populistična in skrajno desna FPÖ, ki so jo v 50. letih ustanovili nekdanji nacisti, je namreč veliko podpore pridobila tudi na račun podpihovanja strahu pred migranti in povezovanja beguncev s teroristi. Stranka je sicer v zadnjih mesecih umirila svojo protievropsko politiko, zato pa ne skopari s svarili pred begunci in “islamizacijo” Avstrije.

Vendarle je svobodnjakom v zadnjem času veliko zagona odnesla ljudska stranka s karizmatičnim mladim Sebastianom Kurzem na čelu. 31-letni zunanji minister v odhodu je bil ena gonilnih sil za zapiranje balkanske migracijske poti lani, po prihodu na čelo stranke maja letos pa je močno okrepil tudi priljubljenost ÖVP, ki se ji zdaj nasmiha volilna zmaga.

Analitiki menijo, da Kurz ne bo ponovil napake svojega predhodnika Wolfganga Schüssla, ki je leta 2000 in 2005 oblikoval koalicijo s svobodnjaki, kar je sprožilo ostre kritike mednarodne skupnosti, Avstrija pa se je znašla v diplomatski izolaciji. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Preiskava sodišča: Strupa, ki ga je branitelj Slobodan Praljak zaužil, ne bi mogli odkriti
V Etiopiji bodo izpustili politične zapornike in zaprli zloglasen zapor Maekelawi
Na Dunaju ob letošnji prvorojenki Asel nekateri izgubili kompas; dojenčici zaželeli tudi nenadno smr…
BBC poročal o hrvaški LGBT slikanici "Moja mavrična družina" in ob tem okrcal "katoli…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo