Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

OOZ Maribor za čimprejšnjo odpravo dvojnega plačila prispevkov za delavce migrante

Objavil 12. 09. 2017 pod kategorijo POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V Območni obrtno-podjetniški zbornici (OOZ) Maribor se zavzemajo za čimprejšnjo odpravo dvojnega plačila prispevkov za delavce migrante. Zbornica se namreč že dlje časa ukvarja s problematiko svojih članov, katerih delavci delajo v Avstriji in zanje že vrsto let dvojno plačujejo prispevke za nadomestilo za čas dopusta in prispevke od regresa.

Avstrijski sklad Buak je upravičeno odvedel prispevke za socialno varnost od zneskov nadomestil za čas dopusta in regresov, ki jih je sklad izplačal delavcem. Problem je, da so delodajalci istočasno delavcu tudi v Sloveniji za iste dni dopusta plačali nadomestilo ter od tega nadomestila odvedli in plačali prispevke, ker slovenski sistem ne omogoča, da delodajalec v Sloveniji ne bi plačeval prispevkov za delavce za čas, ko delajo v Avstriji, so danes sporočili iz OOZ Maribor.

Dejali so tudi, da enako velja tudi za regres. Delodajalci bi bili torej po načelu višje pravice upravičeni do vračila prispevkov, ki so jih sami odvedli in plačali od nadomestila za iste dni dopusta in od regresa. Po informacijah zbornice je sklad Buak Sloveniji konec leta 2016 nakazal denar, ki predstavlja dvojna/podvojena vplačila slovenskih delodajalcev. Žal pa zbornica podatka, kje se ta denar nahaja in kako lahko slovenski podjetniki zahtevajo povračilo, od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni dobila.

OOZ Maribor je na omenjeno ministrstvo že maja letos naslovila uradni dopis s konkretnimi vprašanji na temo dvojnega plačevanja in preplačil. “V odgovoru, ki smo ga prejeli od ministrstva, sicer omenjajo pravno podlago v zakonu o delovnih razmerjih, na podlagi katere lahko delavec in delodajalec določita, da delodajalcu ni potrebno izplačati nadomestila za letni dopust, v kolikor delavec nadomestilo za koriščenje letnega dopisa prejme od tujega nosilca pod pogojem, da je nadomestilo enako ali višje, kot bi delavcu pripadalo po slovenskih predpisih,” navajajo v OOZ Maribor.

Poudarili so, da so delodajalci kljub temu poleg sklada Buak delavcu plačevali in še plačujejo nadomestilo za letni dopust ter regres ter odvajali in plačevali tudi pripadajoče prispevke za socialno varnost tudi v Sloveniji. “Zato, ker naš sistem obračuna plač ne omogoča izpolnitve in oddaje REK obrazca za obračun plače, v katerem bi bilo mogoče prikazati dopust in za to ne plačati prispevkov,” so pojasnili na zbornici.

Po mnenju zbornice gre za sistemsko napako, ki še vedno ni odpravljena. To pomeni, da delodajalci še zmeraj plačujejo dvojno, ne glede na zakonsko podlago, ki je v veljavi od leta 2014. “V OOZ Maribor smo prepričani, da je potrebno zadevo urgentno urediti, vendar se ministrstvo odziva prepočasi oz. se sploh ne,” še dodajajo v zbornici. (sta)

Tovariš vseh tovarišev s pokojnino in prispevki nima težav.

 

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Kristjani bodo v cerkvah s polnočnicami pričakali božič, doma pa bodo v družinskem krogu postavili j…
VSO že pred poldrugim letom na DT vložilo kazenski ovadbi zoper Milana Kučana, a sklepa o zavrženju …
Po vstopu v novo leto v Sloveniji (ter v štirih balkanskih državah) tudi danes dela prost dan
Ustavna obtožba zoper predsednika vlade: Cerar je neposredno posegel v deportacijo ilegalnega migran…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo