Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Slavni britanski igralec in režiser Ralph Fiennes dobil državljanstvo Srbije

Objavil 12. 09. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Britanski igralec in režiser Ralph Fiennes je dobil državljanstvo Srbije, so v ponedeljek o odločitvi vlade poročali beograjski mediji. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je srbska premierka Ana Brnabić sklep o tem podpisala 7. septembra. Leta 2016 je Srbija državljanstvo podelila zvezdniku akcijskih filmov Stevenu Seagalu.

Srbska premierka je odlok o podelitvi državljanstva podpisala na podlagi 19. člena zakona o državljanstvu, ki določa, da se v državljanstvo Republike Srbije lahko sprejme tudi tujca, če bi to bilo v prid državi.

Fiennes je bil 23. junija gost inavguracijske slovesnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob prevzemu funkcije. Zdaj pa v Beogradu snema film o največjem baletniku vseh časov, Rudolfu Nurejevu. Snemanje se je začelo 31. avgusta.

Britanski igralec in režiser, znan po filmih, kot so Angleški pacient, Schindlerjev seznam in Bralec, je v Srbiji leta 2010 snemal svoj režijski prvenec, film Koriolan po istoimenski Shakespearovi tragediji. Isto dramo je pred tem režiral v gledališču. Ker je v njej našel nekaj podobnosti med konflikti v starodavnih mestih in vojnami v bivši Jugoslaviji, je scenarist John Logan zgodbo prenesel v sodobnost, za prizorišče Rima pa je izbral Pančevo in Beograd v Srbiji.

Fiennes je v karieri osvojil nekaj pomembnih nagrad. Tako je leta 1999 prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšega igralca za vlogo v filmu “Sunshine”, slovitega madžarskega režiserja Istvana Szaba, leta 1993 pa je osvojil nagradi Združenja newyorških filmskih kritikov in BAFTA ( Britanska filmska akademija) za nepozabno vlogo poveljnika nacističnega taborišča Amona Goetha v filmu “Schindlerjev seznam”.

Kot zanimivost: Fiennes je bil v filmu tako prepričljiv, da je ena od preživelih “Schindlerjevih Židinj”, ki jo je znameniti režiser Steven Spielberg povabil na snemanje, ob pogledu nanj doživela napad panike. Odličen je bil tudi v, z več oskarji nagrajeni, vohunski srhljivki “Zvesti vrtnar”, posneti po literarni predlogi slavnega Johna Le Carreja. Fiennesa lahko spremljamo tudi v Bondiadi, kjer igra ob Danielu Craigu, ki je mož Fiennesove partnerke iz prej omenjenega filma, Rachel Weisz, za katerega je prejela oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo.

Pred Fiennesem je državljanstvo Srbije leta 2016 dobil ameriški igralec, glasbenik in humanitarec Steven Seagal. Srbski potni list mu je septembra lani osebno vročil takratni srbski premier Aleksandar Vučić, zdajšnji predsednik Srbije, ki ga bo po pričakovanjih podelil tudi Fiennesu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. (sta/ ured)

Ralph Fiennes je nacističnega zlotvora upodobil tako natančno, da je resnična Helen Hirsch ob pogledu nanj doživela napad panike.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

14. novoletni skoki v morje: v Portorožu tokrat mokro zunaj in pod vodo
Pred 50 leti na Češkoslovaškem začetek praške pomladi, ki ji je v istem letu sledila sovjetska okupa…
Na dunajskih plesih letošnje sezone pričakujejo pol milijona obiskovalcev
37-letni windsurfer Levi Siver je postal prvi človek v zgodovini, ki je windsurfal s kakšne gore

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo