Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Google se bo na Sodišču EU pritožil na rekordno 2,4-milijardno kazen

Objavil 11. 09. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ameriški spletni velikan Google je danes na Sodišče EU vložil pritožbo na rekordno kazen v višini 2,4 milijarde evrov, ki mu jo je zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu pri storitvah primerjave cen konec junija naložila Evropska komisija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnica Sodišča EU v Luxembourgu je za AFP potrdila, da je Google danes vložil pritožbo, s čimer je začel sodno bitko z Brusljem. Ta bi lahko po navedbah AFP trajala več let in zaostrila že sicer napete odnose med tehnološkim velikanom in Evropo. Pritožbo so potrdili tudi v Googlu, a več pojasnil za AFP niso podali.

Evropska komisija je konec junija Googlu naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni, saj naj bi prevladujoč položaj na trgu zlorabljal tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. Dali so mu 90 dni, da odpravi to prakso, sicer bi mu grozila še nadaljnja denarna kazen.

Po takratnih pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje, je junija pojasnila Vestagerjeva.

Posledica Googlovega nezakonitega ravnanja je bilo po ugotovitvah komisije znatno povečanje prometa za Googlovo storitev primerjave cen, medtem ko so konkurenti trajno utrpeli precejšnjo izgubo prometa. Google je to prakso sicer uporabljal v vseh 13 državah evropskega gospodarskega prostora, kjer je uvedel storitev primerjave cen. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Rajski dokumenti razkrivajo svet sive ekonomije in milijardne davčne utaje
Pošta Slovenije s prenovljeno korporativno oblikovno podobo
Na navtičnem sejmu v Amsterdamu tudi 20 slovenskih podjetij
Sodišče: Sberbank bo lahko uveljavljala poplačilo terjatev iz premoženja Agrokorja v Sloveniji

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo