Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Evropski teden mobilnosti letos poziva k delitvi prevoza

Objavil 11. 09. 2017 pod kategorijo LAJF, TRIP. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V soboto se bo začel 16. evropski teden mobilnosti, v katerega se letos vključuje 71 slovenskih občin. Slogan Združimo moči, delimo si prevoz želi spodbuditi, da z deljenjem prevoznih sredstev pripomoremo k manjšemu onesnaževanju okolja. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič si na področju trajnostne mobilnosti obeta pomemben napredek.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred začetkom tedna mobilnosti, poudaril Gašperšič, je cilj tedna predvsem zmanjšati uporabo netrajnostnih načinov prevoza v mestih. “To lahko naredimo z več hoje, s kolesi, uporabo javnega potniškega prometa ali, kot je letošnji slogan, da združimo moči in si delimo prevoz,” je dejal minister.

Pri tem po mnenju ministra pomagajo sodobne aplikacije na mobilnih telefonih. “Poznamo uspešne primere delitve prevoza, ki se uveljavljajo v praksi, ki so lahko zelo učinkoviti, zlasti za tiste, ki letno ne prevozijo veliko kilometrov. Avto večino časa stoji parkiran in je lahko na voljo za nekoga drugega. Sistemi delitve uporabe zmanjšajo potrebo po vozilih,” je poudaril Gašperšič.

Nacionalna koordinatorka tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič je pojasnila, da sicer evropski teden mobilnosti poteka od leta 2002, Slovenija pa sodeluje že od vsega začetka. Infrastrukturno ministrstvo je projektu pristopilo leta 2013, ko je v projektu sodelovalo 34 slovenskih občin, letos pa jih je že 71. “Kakovost ukrepov vsako leto raste. Občine so ugotovile, da ustvarjajo večjo kakovost bivanja za občane,” je dejala.

Glede letošnjega slogana je poudarila, da je v tujini souporaba avtomobilov že dolgo uveljavljena, v Švici celo skoraj 70 let, tudi sicer se tega načina trajnostnega prevoza tam najbolj pogosto poslužujejo. Pojasnila je še, da je v pripravi javno naročilo, kako spremeniti dostavo v mesta. “Praksa kaže, da dostava z mestnimi kolesi v drugih velikih evropskih mestih deluje,” je dejala. Javno naročilo naj bi bilo objavljeno prihodnje leto, pilotno pa naj bi ga preizkusili v letu 2019.

Na novinarski konferenci so sodelovali tudi predstavniki občin, ki so si v petih letih, odkar delijo te nagrade, prislužile nacionalno nagrado evropskega tedna mobilnosti. Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je ob tem pohvalil infrastrukturno ministrstvo, ker da olajša marsikatero pot k večji trajnostni mobilnosti v občinah. Opozoril je, da je navade ljudi težko spreminjati, obenem pa občine trčijo še v zakonodajo, zato je pristop ministrstva zanj tu še kako pomemben. Največji upor je Trilar doživel pri postavitvi prednosti pešcem in kolesarjem, povedal je tudi, da manjka sredstev za trajnostno infrastrukturo.

Tudi župan občine Slovenj Gradec Andrej Čas je doživel velik upor pri uvajanju večje pozornosti pešcem in kolesarjem. “Navajeni smo, da gremo po en hleb kruha z avtomobilom v le kilometer oddaljen supermarket,” je dejal.

Mestna občina Ljubljana je edina občina v Evropi, ki je na evropski ravni dobila nagrado dvakrat. Podžupan Dejan Crnek je poudaril, da si občine rade delijo dobre prakse, da pa zakonodaja velikokrat ne sledi dovolj hitro novostim na področju trajnostne mobilnosti. Ljubljana si sicer želi do leta 2020 doseči cilj 40-odstotnega deleža kolesarjev in pešcev v prometu. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V priobalnih delih Massachusettsa tako mrzlo, da zmrzujejo celo morski psi!
Zarisana meja na prijateljski način: Belgija podarila Nizozemski dva polotoka, od slednje pa dobila …
Zloglasno nacistično taborišče Auschwitz si je lani ogledalo rekordno število obiskovalcev
Kako jesti v Bunyadiju, londonski restavraciji za gole? Brez sramu in z užitkom!

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo