Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Moskvi nov 204 milijonov evrov vreden tematski park s tundro in ledeno jamo

Objavil 11. 09. 2017 pod kategorijo LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Le nekaj korakov stran od Kremlja se danes v Moskvi za javnost odpira nov tematski park, ki se hvali z zanimivostmi, kot sta območje tundre in ledena jama z labirintom. Oblasti so sicer tarča številnih kritik na račun gromozanske cene parka, ki je dosegla kar 14 milijard rubljev (204 milijone evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Park Zarijadje stoji na obrežju reke Moskva v neposredni bližini Rdečega trga, na mestu, kjer je do leta 2006 stal ogromen hotel iz časa Sovjetske zveze. Potem ko so hotel porušili, je bil tam dolgo časa prazen prostor, nato pa so se mestne oblasti skupaj z zasebnim vlagateljem odločile tam postaviti deset hektarjev velik park. V njem bodo lahko obiskovalci uživali v različnih geobotaničnih conah, med drugim ena spominja na tundro. V parku sta tudi filharmonična dvorana, skrita pod hribom s stekleno streho, in ledena jama z labirintom.

Direktor parka Pavel Trehleb je pojasnil, da bodo rastline z južnega dela države v parku ogrevali z infrardečimi lučmi, enkrat tedensko pa bodo v ribnik prepeljali nove ribe. “Lahko pridete z ribiško palico in si ujamete ribo za večerjo,” je dejal direktor.

Vodja oddelka za kulturo v Moskvi Aleksander Kibovski je, medtem ko je park razkazal novinarjem, pojasnil, da si sprva nihče ni upal niti predlagati izgradnjo parka, saj je bil prostor ocenjen “na 1,5 milijarde v tuji valuti”. Park je nato predlagal sam moskovski župan Sergej Sobjanin. “Ne poznam nobene druge metropole, kjer bi ignorirali komercialno vrednost in bi tako območje uporabili za javni prostor,” je glede tega menil Kibovski.

Park je del županovih ambicioznih načrtov, da preobrazi Moskvo, ki so to mesto v zadnjih letih spremenila v veliko gradbišče. Med načrti je 51,6 milijarde evrov vreden projekt zrušitve na tisoče napol zgrajenih blokov iz sovjetskih časov, 1,7 milijarde evrov vredna prenova cest v središču mesta in 2,9 milijarde evrov vredna nova železniška povezava med obrobnimi četrtmi.

V primerjavi z vsemi načrti se 204 milijonov evrov vreden park sliši še ugodno. Vendar je cena vseeno pretresla skupnost na spletu, ki je komentirala ogromen znesek. Eden od uporabnikov Facebooka je opozoril, da toliko znaša dvoletni proračun za mesto Tver severno od Moskve. Drugi so opozorili, da ni denarja za plače zdravnikov in da so pokojnine v provincah zelo nizke. “Moskva pa se obnaša kot debela mačka,” je zapisala uporabnica Facebooka. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Odbor FDA: Uporabniki elektronskih cigaret IQOS niso nič kaj bolj varni pred boleznimi
Najbolj leni poštar na svetu: italijanska policija na domu pismonoše odkrila kar pol tone nedostavlj…
Dobesedno so verjeli v inkarnacijo: indonezijska družina z mrtvima sorodnikoma živela dve leti
Pred 75 leti v bitki za Stalingrad z zmago Rdeče armade pomemben preobrat v drugi svetovni vojni

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo