Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Zlati lev 74. Mostre filmu Oblika vode režiserja Guillerma del Tora

Objavil 09. 09. 2017 pod kategorijo FILM, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Zlati lev 74. Mostre filmu Oblika vode režiserja Guillerma del Tora

Zlatega leva za najboljši film na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil film Oblika vode mehiškega režiserja Guillerma del Tora. Srebrnega leva za režijo je prejel francoski režiser Xavier Legrand, za najboljšo žensko in moško vlogo sta bila nagrajena Charlotte Rampling in Kamel El Basha.

Film Oblika vode pripoveduje o nemi in osamljeni Elisi, ki dela v vladnem laboratoriju. Njeno življenje se spremeni, ko s sodelavko v vodnem tankerju odkrijeta bitje dvoživko.

“Če ostaneš nedolžen in zvest samemu, temu, v kar verjameš, v mojem primeru v pošasti, lahko narediš karkoli,” režiserjeve besede na nocojšnji slovesnosti ob prejemu nagrade povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko nagrado žirije si je prislužil film Fokstrot izraelskega režiserja Samuela Maoza. Film obravnava obvezno služenje v izraelski vojski. Pripoved se vrti okoli očeta in matere v Tel Avivu, ki jima vojaka potrkata na vrata in ju obvestita, da je njun sin častno umrl v akciji.

Srebrnega leva za režijo je prejel francoski režiser Xavier Legrand za film Skrbništvo. Film pripoveduje zakoncih, ki po ločitvi bijeta bitko za skrbništvo sina. Legrand je zanj dobil tudi leva prihodnosti za najboljši režijski prvenec.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Kamel El Basha za vlogo v filmu Žalitev v Libanonu rojenega režiserja Zaida Douerija. Za najboljšo žensko vlogo pa je žirija nagrado namenila Charlotte Rampling za vlogo v filmu Hannah, ki ga je režiral italijanski režiser Andrea Pallaoro.

Za scenarij je bil nagrajen britanski scenarist in režiser Martin McDonagh za film Trije oglasni panoji pred Ebbingom v Misuriju. Film pripoveduje o ženski, katere najstniška hči je bila posiljena in ubita v provincialnem rasističnem in homofobnem mestecu. Ko mine že nekaj mesecev od zločina, policija pa ni še nič napredovala pri iskanju storilca, vzame mati stvari v svoje roke. Na izhodu iz mesta najame tri oglasne panoje in na njih z velikimi črkami izpiše provokativna sporočila policiji, da bi opozorila na njeno brezbrižnost in nesposobnost.

V tekmi za zlatega leva je bilo letos 21 filmov. Prevladovali so filmi moških režiserjev, le enega je podpisala režiserka.

Mednarodni žiriji je predsedovala igralka Annette Bening. V žiriji so bili še britanski režiser Edgar Wright, mehiški režiser Michel Franco, britanska igralka Rebecca Hall, madžarska režiserka Ildiko Enyedi, britansko-avstralski kritik David Stratton, francoska igralka Anna Mouglalis, na Tajvanu rojeni filmski ustvarjalec Yonfan in italijanska igralka Jasmine Trinca.

V tekmovalni sekciji Obzorja, ki predstavlja nove trende v svetovni produkciji, je bil za najboljšega izbran film Nico, 1988, ki ga je režirala italijanska režiserka Susanne Nicchiarelli. Žiriji sekcije Obzorja je predsedoval režiser Gianni Amelio.

V novi tekmovalni sekciji VR-film oziroma film navidezne resničnosti pa je žirija, ki ji je predsedoval režiser John Landis, za najboljšega izbrala 16-minutni film Arden’s Wake, ki ga podpisuje ameriški režiser Eugene YK Chung.

Zlatega leva za življenjsko delo sta prejela hollywoodska zvezdnika Jane Fonda in Robert Redford. Na festivalu so tudi prikazali film Our Souls at Night režiserja Ritesha Batre, četrti film, v katerem sta Jane Fonda in Redford skupaj stopila pred kamero.

Mostro, ki se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu, je letos odprla svetovna premiera filma Pomanjševanje režiserja Alexandra Paynea.

Na lanski Mostri je za najboljšega obveljal film Ženska, ki je odšla filipinskega režiserja Lava Diaza. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

"Kdo je čefur", ki bo za božič koncertiral v Stožicah? Magnifico!
Legendarni igralec Anthony Hopkins slavi svojo 80-letnico
Spotify sredi milijadne tožbe zaradi avtorskih pravic
V 46. letu starosti umrla pevka legendarne irske rock skupine The Cranberries Dolores O’Riordan

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo