Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Na celjskem sejmišču se bo v torek začel jubilejni 50. Mos

Objavil 09. 09. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, PODJETNIŠTVO, TRGOVINA, TURIZEM. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Na celjskem sejmišču bo od torka do nedelje potekal 50. jubilejni Mednarodni obrtni sejem (Mos), ki ga bosta odprla premier Miro Cerar in podpredsednica hrvaške vlade Martina Dalić. Hrvaška je namreč letos prvič v zgodovini sejma njegova partnerica. Na Mosu se bo letos predstavilo skoraj 1500 razstavljavcev, od tega 883 neposredno iz 30 držav.

Kot je povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, 50. Mos prinaša še bogatejšo ponudbo in segmentacijo sejma na pet ključnih področjih, in sicer gradnjo in obnovo doma, kamping in karavaning, turizem in prehrano, opremo in materiale za obrt in industrijo, poslovne storitve in priložnosti v tujini ter izdelke široke potrošnje.

Celjski sejem bo tudi letos nadaljeval s svetovalnicami, ki so bile v prejšnjih letih zelo dobro sprejete. Obiskovalci bodo tako lahko na sejmu pridobili nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije. Atrij sejmišča bo letos v znamenju bivalnega okolja tretjega tisočletja. Obiskovalci si bodo lahko v živo ogledali dom prihodnosti – leseni mobilni dom in vse, kar sodi zraven.

V Celjskem sejmu obiskovalcem sporočajo, da b področje kamping in karavaning, turizem in prehrana v znamenju slogana Slovenija je lepa in zato vredna ogleda. Skupaj z razstavljavci na tem področju želijo obiskovalcem sejma sporočiti, da so avtodomi in prikolice popolna rešitev za družinsko dopustovanje, da bodo lahko na sejmu spoznali in preizkusili, kako se z njimi potuje in rokuje.

V razstavnem programu bodo avtodomi, prikolice in šotorske prikolice, šotorska in kamping oprema, oprema za outdoor aktivnosti, kamping in karavaning destinacije, mobilne hiške. Z mrežo postajališč za avtodomove po Sloveniji in odborom upravljavcev kampov pri Gostinsko-trgovinski zbornici bodo v Celju organizirali strokovni dogodek, na katerem se bo predstavila mreža in slovenski kampi. Obojni se bodo predstavili tudi na skupnem razstavnem prostoru.

Področje poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini bodo pomembno sooblikovale aktivnosti Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) in gospodarskega ministrstva, pa tudi države partnerice Hrvaške.

OZS se bo tradicionalno predstavila skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami ter domačimi in tujimi partnerji. Del predstavitve bo znova Ulica obrti, ki bo organizirana po načelu vse na enem mestu, saj bodo lahko obiskovalci videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema.

Letošnja novost na Ulici obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko zainteresirani obiskovalci prejeli vse informacije o izvajanju vajeništva. Na ulici obrti bodo predstavljeni poklici: oblikovalec kovin – orodjar, mizar, gastronom-hotelir, kamnosek, električar, pečar – polagalec keramičnih oblog, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo na Mosu predstavilo z zanimivim in pestrim programom, kot partner na trgu v segmentu poslovnih storitev in poslovnih priložnosti. Tradicionalno bodo aktivnosti ministrstva predstavljene vse dni sejma na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1, obenem pa bosta potekali tudi dve razstavi, in sicer na temo lesa ter na temo izumov.

Hrvaška vlada je organizacijo hrvaškega nastopa zaupala Hrvaški obrtni zbornici, ki pri tem sodeluje s hrvaškim ministrstvom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, ministrstvom za turizem, Hrvaško turistično skupnostjo in Hrvaško gospodarsko zbornico.

“Cilj tega pomembnega regionalnega sejma je nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja med obema prijateljskima državama – Slovenijo in Hrvaško. Sejem pomeni tudi možnost vpogleda v kreativne in inovativne rešitve in smernice, katerih uvedba lahko prispeva h konkurenčnosti malega gospodarstva obeh držav na rastočem, edinstvenem trgu EU,” pravijo predstavniki zbornice.

V hrvaškem paviljonu se bo predstavilo 30 hrvaških proizvajalcev, večinoma malih in srednjih podjetij iz panog, kot so: predelava lesa in izdelava pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov kot tudi predmetov za široko potrošnjo in poslovnih storitev s področja marketinga, založništva in oblikovanja.

Prav posebno mesto bodo organizatorji namenili delavnicam, kjer bodo obiskovalcem predstavili nekatere tradicionalne obrti, kot je izdelava lectov, ki so uvrščeni tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Hrvaška bo na Mosu predstavila tudi nekaj privlačnih turističnih destinacij, obiskovalci sejma pa bodo lahko uživali v različnih kulinaričnih dobrotah, s katerimi bodo v Celje prinesli okuse svoje bogate in raznovrstne kuhinje.

Tretjič zapored bo v sejemski dvorani A predstavitev kitajskih podjetij v okviru Premium Brends China – letos se bo predstavilo preko 30 podjetij predvsem s področja mehatronike. Skupinsko predstavitev pripravljajo Črna gora, Srbija kjer je nosilec predstavitve AP Vojvodina, in Indija. Predstavila se bo Poljska in KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency).

Po napovedih Otorepca bodo specializacijo sejma nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Še bolj bodo poudarjali in krepili vsebinska področja, na katerih sejem temelji.

Ta teden pa je v knežjem mestu zaživela tudi razstava Prvi od 50 obrtnih sejmov v Celju, ki jo je pripravil Zgodovinski arhiv Celje. Prvi sejem obrti v Celju je potekal od 28. septembra do 6. oktobra 1968 na stadionu Atletskega društva Kladivar. Odločitev o prirejanju sejmov obrti v Celju je padla leto prej, ko so se na Dobrni na prvem zboru obrtnikov zbrali slovenski in del hrvaških obrtnikov.

Pobudnik in organizator tega zbora je bilo Poslovno združenje za obrt, gostinstvo in komunalo Celje. V prvi vrsti je bil cilj tega zbora in tudi naslednjih sejmov obrti načeti probleme obrti in nakazati rešitve, tudi zakonske.

Prvi sejem obrti je potekal na 6000 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih razstavnih prostorov z okoli 160 razstavljavci, obiskalo pa naj bi ga okrog 65.000 obiskovalcev. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Skupščina pripravila teren za zamenjavo uprave Luke Koper
Klub slovenskih podjetnikov bo podpisal sporazum o sodelovanju z nemškim združenjem BVMW
V Izoli želijo material iz gradnje drugega tira uporabiti za umetni otok
Na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija o prepoznavanju lažnih novic in boju proti njim

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo