Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Umrl je znani “partizanski” igralec in režiser Ljubiša Samardžić

Objavil 09. 09. 2017 pod kategorijo FILM, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Komentiranje je trenutno onemogoceno, lahko pa trackbackate z vase lastne strani.

Po dolgi in težki bolezni je umrl legenda jugoslovanske in srbske kinematografije Ljubiša Samardžić, poročajo srbski mediji. Samaradžić se je rodil 19. novembra 1936 v Skopju v Makedoniji. Na filmu je debitiral leta 1961.

V Makedoniji se je rodil v družini srbskega rudarja. Samardžić je študiral pravo, a se je nato vpisal na beograjsko Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V filmu je prvič zaigral leta 1961. Kmalu je postal prepoznaven po vsej bivši Jugoslaviji. V svoji karieri je odigral 130 vlog na velikem platnu in malih ekranih. Vzdevek Smoki je dobil po zahvali istoimenskega lika iz filma Peščeno mesto, ki so ga prikazali leta 1963.

Med njegove vidne vloge sodijo nastopi v filmih, kot so Bitka na Neretvi, Sutjeska, Ljubezensko življenje Budimira Trajkovića, Nora leta, Delo za določen čas, Moj oče za določen čas in številni drugi. V bogati televizijski karieri je med drugim igral v serijah Vroči veter, Vrnitev odpisanih, Kam gredo divje svinje in Boljše življenje.

Njegova zadnja igralska vloga je bila v seriji Vonja dežja na Balkanu leta 2011, ki jo je tudi režiral. Kot režiser je debitiral leta 2000 z dramo Nebeški trnek.

V nekdanji Jugoslaviji je bil v minulem stoletju eden od najbolj znanih filmskih igralcev. Za prispevek k jugoslovanskemu filmu je leta 1995 dobil nagrado Pavla Vujisića za življenjsko delo. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

"Kdo je čefur", ki bo za božič koncertiral v Stožicah? Magnifico!
Danes na TV SLO premierno pohorski vestern Stekle lisice; v njem zaigrali asi Ivanušič, Novak, Emerš…
Legendarni igralec Anthony Hopkins slavi svojo 80-letnico
Legendarni italijanski pevec in igralec Adriano Celentano praznuje 80. rojstni dan

Komentiranje je onemogoceno

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo