Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Narodnem muzeju o konceptu bushida, po katerem so se ravnali bojevniški plemiči

Objavil 25. 08. 2017 pod kategorijo DUHOVNOST, LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ob razstavi o poteh samurajev na Slovenskem, ki je do novembra na ogled v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi, je oddelek za azijske študije na ljubljanski filozofski fakulteti pripravil dvodnevni mednarodni simpozij Bushido skozi čas. Z njim želi predstaviti sveže poglede na vlogo in pomen te tradicionalne japonske ideologije v sodobnem svetu.

Koncept bushida – beseda dobesedno pomeni pot bojevnika oziroma način, kako bi se bojevniški plemiči morali obnašati v vsakdanjem življenju in tudi pri svojem poklicu – bodo danes in v soboto kritično predstavili in preizprašali priznani slovenski in mednarodni strokovnjaki z različnih področij, od japonske zgodovine, arheologije, religije, sociologije, antropologije, umetnosti itd.

Med drugim bodo predstavili svoje poglede na ideologijo bushida, življenje bojevnikov, religiozne tradicije v bushidu, preoblikovanje bushida skozi stoletja in njegov vpliv na različne segmente sodobne japonske družbe. Razpravljali bodo tudi o vplivu bushida na sodobne borilne veščine, razvoju tovrstnih veščin na Japonskem in njihovo širjenje po svetu, v programu simpozija napovedujejo organizatorji.

Kot je v knjigi Bushido: Kodeks samuraja, ki je dostopna tudi v slovenščini, zapisal Inazo Nitobe, je bushido kodeks moralnih načel, ki so se jih vitezi morali držati ali so bili v njih izučeni. “To ni pisan kodeks, sestoji v najboljšem primeru iz nekaj maksim, ki so se prenašale od ust do ust ali so prišle izpod peresa kakšnega znanega bojevnika ali modreca. Še pogosteje pa je to kodeks, ki ni izrečen ali zapisan, marveč ima toliko mogočnejšo potrditev v dejanjih, in zakon, vklesan v mesene plošče srca.”

Med vire bushida je Inazo Nitobe prištel budizem in šintoizem, “ko pa govorimo strogo o etičnih naukih, so bili najbogatejši vir v bushidu zapisi Konfucija”, je navedel avtor. V knjigi je bushido prikazal kot etični sistem, v katerem se prepletejo različni religiozni in moralni vplivi ter iz njih izhajajoče in med seboj prepletene, soodvisne vrednote – pravičnost, pogum, dobrosrčnost, vljudnost, iskrenost, čast in zvestoba.

Pred začetkom znanstvenega srečanja bo gostujoči predavatelj Seki Humitake, sedanji ravnatelj ali vrhovni mojster šole Kašima, ki se uvršča med najuglednejše šole japonskih borilnih veščin, v zahvalo za promocijo japonske kulture in borilnih veščin Narodnemu muzeju Slovenije predal diplomo te šole. Ta, kot so sporočili iz muzeja, še nikoli ni bila predstavljena v javnosti, saj se zaradi svoje vsebine uvršča med najbolj cenjene rokopise iz zapuščine rodbine Kunii, doslej dostopne le aktualnemu vrhovnemu voditelju borilne šole Kašima. V soboto pa bo v muzeju v sklopu simpozija potekal tudi dan borilnih veščin, na katerem bodo predstavili različne tehnike bojevanja.

Mednarodni simpozij je del večjega projekta oddelka za azijske študije, poimenovanega Japonska med nami (Japom), ki spremlja razstavo o poteh samurajev na Slovenskem. Njegov namen je v sodelovanju z različnimi institucijami širšo slovensko javnost pobliže seznaniti z japonsko kulturo. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Pet mladih porno zvezdnic mrtvih v roku treh mesecev – kaj se dogaja?
Ljudje, ki se počutijo mlade v srcu, živijo dlje
Na Otoku razkrili nove podrobnosti o majski poroki princa Harryja
V Las Vegasu za valentinovo dovoljenje za poroko že na samem letališču

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo