Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Andreja Valič Zver: Spravni proces in pravosodje sta pomembna za utrjevanje demokracije!

Objavil 23. 08. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, EVROPSKI PARLAMENT, POLITIKA, SLOVENIJA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver je ob spominski plošči slovenskim žrtvam vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Ljubljani poudarila, da sta spravni proces in pravosodje pomembna za utrjevanje demokracije. Žrtev totalitarizmov se je na slovesnosti spomnil tudi namestnik ameriškega veleposlanika Gautam Rane.

“Danes smo se zbrali, da počastimo in žalujemo za tistimi, ki so hrepeneli za mirom,” je dejal namestnik veleposlanika na današnji slovesnosti pred ameriškim veleposlaništvom. Dodal je, da moramo počastiti tiste, ki so se borili za slovensko neodvisnost in identiteto, in tiste, ki se še vedno borijo.

Spominsko ploščo je leta 2014 v čast slovenskim žrtvam treh totalitarnih režimov odkril tedanji ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli. “Plošča med drugim časti ljudi, ki so se borili za osamosvojitev Slovenije,” je dejala Zverova.

Ob tem je izrazila željo, da bi v Sloveniji končno pokopali vse žrtve totalitarizmov in počastili spomin nanje. Dodala je, da želi, da stremimo k resnici, pravici in spravi. “Želim si da bi politika, zlasti levi pol, zmogla toliko moči, da bi v parlamentu sprejeli resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu,” je dejala Zverova.

V resoluciji, ki so jo sprejeli 2. aprila 2009 v Evropskem parlamentu, so evropski poslanci poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope ter izpostavili, da brez resnice in spomina ne more biti sprave. V resoluciji so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

V Ljubljani so ob današnjem dnevu spomina na žrtve ob 18.30 v stolnici priredili mašo, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Sledila naj bi kratka akademija in slavnostni nagovor pesnika, esejista in prevajalca Braneta Senegačnika. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Avtocesta med Senožečami in razcepom Nanos proti Ljubljani ponovno odprta
Režim glede Igorja Bavčarja predvidljiv: manj kot leto dni pred naslednjimi državnozborskimi volitva…
Premier Haradinaj v kosovskem parlamentu predstavil svojo vlado
Juncker predstavil novi kodeks ravnanja za člane Evropske komisije

2 komentarja za “Andreja Valič Zver: Spravni proces in pravosodje sta pomembna za utrjevanje demokracije!”

  1. Lepena pravi:

    Rdečkarji se ne bodo nikoli spravili, ker jim je revolucija preveč sveta. Žal. Za njih je primerna samo lustracija.

  2. Franjo pravi:

    Bravo Andreja, lepe in pametne besede!

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo


Oglasno sporocilo

Anketa

24. septembra bo referendum o gradnji 2. tira. Ste za ali proti?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo