Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Ivo Sanader v svojih knjižnih spominih “Doba politike” Janeza Janšo postavil ob bok največjih evropskih politikov! Kučana pa ni niti omenil.

Objavil 14. 08. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, FEATURED, FOKUS, MEDIJI, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

“Ne vračam se v politiko, bom pa o politiki pisal,” je dejal bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ko je julija predstavil svojo prvo knjigo iz trilogije Doba politike. Prva knjiga, ki jo je izdal Večernji list, nosi podnaslov “detuđmanizacija”. Na promociji najbolj pričakovane politične knjige desetletja, ki se je zgodila prejšnji mesec, je bilo opaziti številne hrvaške politike, med katerimi je bili tudi doajen hrvaške politike Vladimir Šeks.

“Ta knjiga je glas proti kultiviranosti neznanja in argumenti se morajo končno soočiti.  Seveda je meni pomembno, da se rehabilitiram in da se končajo (sodni) procesi, v katerih ni nikakršnih dokazov proti meni, hkrati pa izkoristim priložnost, da povem, kaj se je dogajalo med leti 2000 in 2009,” je uvodoma povedal Sanader. “Politika je morda res na slabem glasu, a to je neupravičeno. Politika namreč mora služiti našemu narodu. Želel sem na drugačen način napisati knjigo o politiki, saj so nekatere teme še danes aktualne,” je razložil Sanader. Bivši hrvaški premier se tako v prvem delu knjige dotika t.i. procesa detuđmanizacije (ta proces Sanader označuje s pozitivno konotacijo kot nadgradnjo politike Franja Tuđmana), s katerim se je kot tedanji predsednik HDZ tudi aktivno ukvarjal. Čez štiri zelo pomembne procese; poleg že omenjene detuđmanizacije, sodelovanje s haaškim sodiščem, odnos do nacionalnih manjšin, ukvarjanje z ZERP-om (zaščiteni ekološko-ribolovni pas) in reformo HDZ-a, Sanader v prvorazrednem političnem eseju razkriva politiko in njene akterje, pri katerih ne “špara” niti levih niti desnih politikov.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić je Sanaderja označil kot političnega reformatorja. Kot primer je vzel Sanadarjevo izjavo ”Hristos se rodi”, s katero je simbolično končal Domovinsko vojno in dodal, da je Sanader v več kot 6 letih, ko je bil hrvaški premier, povlekel nekatere dobre reformatorske poteze. Urednik priloge Obzor Večernjeg lista Goran Gerovac pa je dodal, da še ne ve, na kak način si bomo Sanaderja zapomnili kot premierja, a da je z malimi gestami, ki so imele velik odmev v javnosti, pokazal, da je pomembno zaustaviti radikalizem, ki se v zadnjih dveh letih vrača na Hrvaško, kakor tudi v Evropo.

Sanader pa se je v prvi knjigi trilogije “Doba politike” dotaknil tudi nekaterih slovenskih politikov. Vodjo slovenske opozicije Janeza Janšo denimo omenja pri pogostih sestankih na vrhu Evropske ljudske stranke, ki so se ga udeleževali predsedniki držav in vlad. Na istem mestu poleg Janše Sanader omeni denimo še Angelo Merkel, Jean-Claude Junckerja, Nicolasa Sarkozyja, Wolfganga Schüssla, Josepha Daula, Mikulasa Dzurindo, Wilfried Martensa, Jose Barrosa, Viktorja Orbana, Donalda Tuska in še nekatere druge evropske politike.

Sanader v svoji knjigi omeni tudi bivšega slovenskega premierja in predsednika Janeza Drnovška, ki je z Ivico Račanom sopodpisal Pogodbo o skupni državni meji (t.i. sporazum Drnovšek-Račan). Sanader sicer ta sporazum označi kot katastrofalnega za Hrvaško.

Bivšega slovenskega predsednika Milana Kučana pa Sanader v svoji prvi knjigi ni omenil niti z eno samo besedo…

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Dr. Gorenak razkril: nekdanji GDT Zvonko Fišer suspendiran, skupaj z Alešem Zalarjem pa hkrati na za…
Malo se je hecala po RTVS, sedaj bo še nagrajena: nacionalka bo svoji nesojeni direktorici Nataši Pi…
Ob svetovnem dnevu otroka zaveze, da se otrokom čim bolj prisluhne in da se jim zagotovi mir in varn…
Morbidni triler okoli Kemijskega inštituta se razpleta: je libanonski kemik Michael Stephan "po…

19 komentarjev za “Ivo Sanader v svojih knjižnih spominih “Doba politike” Janeza Janšo postavil ob bok največjih evropskih politikov! Kučana pa ni niti omenil.”

 1. re gornjemu pravi:

  Veliki “avtor” omenja ” velikega politika”.

 2. Dr. bero pravi:

  Jasno, da murgelskega palčka ni želel omeniti, Sanader je vedno mrzil komije…

 3. Matej pravi:

  Bom prebral, Sanader je verjetno imel precej važnega za povedati, tudi v kontekstu Slovenije.

 4. Brane pravi:

  Sanaderju se je zgodila velika komi zarota, enako kot Janši! To je dokaz, da so na Hrvaškem in v Sloveniji udbo strukture še zelo zelo močne!

 5. Miran pravi:

  Gliha skup štriha press.

 6. haapy yack pravi:

  hoj
  Saanader je natresel v knjigi kup traparij, ki z resničnostjo nimajo nobene zveze.
  rotaryklubsplit
  boditevcvetju

 7. žuža pravi:

  Kdo pri zdravi pameti in demokratske usmeritve bo omenjal malega murgelskega diktatorja?

 8. deni pravi:

  V evropi so že zdavnaj spoznali zločinsko naravo rdečih režimov, saj v eks komi državah bo slej ko prej prišlo do tega spoznanja, a do takrat bo žal že vse opustošeno. Slovenija je lep primer tega.

 9. bruh pravi:

  tako, da le čestitke sanaderju, ki je še enkrat več pokazal kako zloćinsko, mafijsko, udbaško delujejo naša post-jugoslovanska smrdeča rdeča sodstva ….da o manistream režimskih medijih niti ne govorimo……rdeči gn oj kot naš katerikoli levičar je vedno mafijsko/ideološko/volilno blazno discipliniran smrdeči iz tre bek….ajd…

 10. lepena pravi:

  Tako je! Janša je politik evropskega formata, Kučan pa navadno rdeče govno!

 11. re gornjemu pravi:

  Avtor piše o sebi enakih?

 12. dino pravi:

  Oba velika demokrata, ki so ju komunisti hoteli do konca uničiti. Hvala bogu, da jim ni uspelo!

 13. Jernej pravi:

  Vesel sem, da se Ivo Sanader rehabilitira in to uspešno ter da nastopa v javnosti. Gre za izobraženega in razgledanega človeka, ki je dejansko dobro vodil svojo državo.

 14. Kr En pravi:

  Kaj ni to tisti Sanader ki je letel iz stranke zaradi podkupovanja pri Prodaji Ine? Aha, to je ta komi zarota, zarad katere mora Hrvaska vrnit 1mrd EUR MOLu. Sam da vem kolk skodljivi so komiji in kolk je Sanader verodostojen

 15. camaro pravi:

  Demokrati morajo komuniste enkrat za vselej potisniti na politično obrobje in jih tam pustiti da zgnijejo do konca.

 16. haapy yack pravi:

  hoj
  Muti voda Sanader se je 2009. ko je odhajal iz Banskih dvorov zaposlil kot svetovalec v upravi zakladnice kanadske bogatašice Louise Blouin, ene od trideset najbogatejših ženska na planetu. Tam je bil zaposlen tudi eden od glavnih operativcev NWO “elite” Henry Kissinger. Bil je tudi univerzitetni prifesor na Inštitutu Harriman na univerzi Columbija, eni od intelektualnih centrov “elite”.
  Torej kaj je za en škorec? Sodelovec NWO “elite”.
  rotaryklubsplitpres
  boditevcvetju

 17. hlod pravi:

  Tudi zelo zagrizeni komunisti-trdorokci, šefi nekih čudnih služb, so bili pred, denimo, 15 leti zasebnega mnenja, da je Janša naš najboljši politik.

 18. raketka pravi:

  Zgleda obetavno čtivo. Do konca poletja zagotovo preberem.

 19. bruh pravi:

  za čisto vsakega smrdečega rdečega balkanoida je pač njihovo komunajzersko smrdeče udbaško sodstvo

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo