Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Od gverilcev do fuzbalerjev: kolumbijski Farc želi osnovati profesionalni nogometni klub

Objavil 12. 08. 2017 pod kategorijo JUŽNA AMERIKA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nekdanji borci Farca, revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije, želijo osnovati profesionalni nogometni klub, ki bi nastopal pod okriljem kolumbijske lige. Farc je tik pred oblikovanjem politične stranke, potem ko je podpisal zgodovinski mirovni sporazum s kolumbijsko vlado.

“Pred desetimi dnevi smo prejeli dopis Farca, ki prosi za sestanek s kolumbijsko nogometno organizacijo o sodelovanju v profesionalni ligi,” je povedal Jorge Perdomo, predsednik Dimayorja, organizacije kolumbijskega poklicnega nogometa.

Perdomo je še dejal, da želi nekdanja največja gverilska vojska ameriške celine vključitev v drugo ligo, v kateri igra 16 ekip, oblikovati pa želi tudi žensko ekipo. Vse skupaj sicer ne bo preprosto, saj mora predlog z dvotretjinsko večino potrditi skupščina kolumbijske nogometne zveze in Dimayorja, poleg tega pa je potrebno plačati tudi kotizacijo v višini desetih milijonov dolarjev, ki pa jih Farc nima.

Združeni narodi naj bi v torek zaključili z zbiranjem orožja iz 26 con, kjer je bilo zbranih približno 7000 nekdanjih borcev, ki jih zdaj vključujejo v civilno življenje, potem pa se bo Dimayor opredelil glede prošenj Farca.

Farc je največja in najstarejša uporniška skupina v državi in je bila vpletena v dolgotrajno državljansko vojno. Preobrazba Farca v stranko pomeni dokončen konec državljanske vojne v Kolumbiji, ki je trajala pol stoletja in zahtevala 260.000 smrtnih žrtev. Kolumbijska vlada in Farc sta spremenjeni mirovni sporazum podpisala novembra lani. To je bil neke vrste nov sporazum, potem ko so volivci na referendumu oktobra lani zavrnili prvega, ki so ga po štirih letih pogajanj podpisali septembra lani.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santo je za sklenitev zgodovinskega sporazuma s Farcem prejel Nobelovo nagrado za mir. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Mehiko stresel močan potres z magnitudo 7,1
Tudi Švicarji v nedeljo na referendum – a oni bodo odločali o pokojninski reformi
Šef katalonske policije zaradi upora na sodišču v Madridu
Obsežni požari na severu Kalifornije zahtevali že 21 življenj, na terenu kar 8000 gasilcev

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

Naj se po vzoru iz Avstrije tudi v Sloveniji prepove javno nošenje burk in nikabov?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo