Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Mariborska občina začela s postopki prodaje družb Farmadent in Gopharm

Objavil 09. 08. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Potem ko so junija mariborski svetniki soglašali z začetkom postopka prodaje družbe Farmadent, pri čemer morajo pred zaključkom prodaje biti izpolnjeni določeni pogoji, je mariborska občina uradno začela s postopkom prodaje Farmadenta in z njo lastniško povezane družbe Gopharm. Za posrednika pri prodaji je izbrala družbo KPMG Slovenija.

Podjetje Farmadent, ki je ustanovitelj družbe Gopharm, se ukvarja z grosistično prodajo zdravil in medicinskih pripomočkov in je trenutno v večinski, 83,35-odstotni lasti mariborske občine, a nov zakon o lekarniški dejavnosti tega ne dovoljuje.

Svetniki Mestne občine Maribor so na izredni seji sredi junija letos ob sicer izraženih pomislekih o smiselnosti podprli začetek postopka prodaje, pri čemer pa so občinski upravi naložili, da postopka ne sme končati, dokler se ustavno sodišče ne izreče o zakonu o lekarniški dejavnosti ali vsaj dokler ne pridobi avtentične razlage zakona s strani državnega zbora.

Po tej na mestnem svetu sprejeti odločitvi je mariborska občina k oddaji ponudbe za posredovanje pri prodaji obeh podjetij povabila revizijske družbe KPMG Slovenija, Constantia plus in UHY. Na povabilo sta se pravočasno odzvali družbi KPMG Slovenija in Constantia plus. Ugodnejšo ponudbo za posredovanje pa je po postopku pogajanj oddalo podjetje KPMG Slovenija, in sicer v vrednosti 19.000 evrov brez DDV, so danes sporočili z mariborske občine.

Postopek prodaje podjetij bo spremljala posebna komisija, ki jo je imenoval mariborski župan Andrej Fištravec. Komisijo sestavljajo predsednik Simon Štrancar ter člana Lidija Krebl Vukovič in Mitja Horvat. Komisija se je na seji v četrtek že seznanila s postopkom izbire posrednika.

Na mariborski občini verjamejo, da bo mednarodno priznana revizijska družba izvedla postopke prodaje v podanih rokih, kar bo po navedbah občine zagotovilo uspešno poslovanje podjetja in ohranitev delovnih mest ter dejavnosti v Mariboru še naprej.

Ministrstvo za zdravje je z novelo zakona o lekarniški dejavnosti, ki je začela veljati konec januarja, prepovedalo vertikalno povezovanje lekarn s farmacevtskimi podjetji in grosisti na področju prodaje zdravil.

Farmadent je bil donedavno v lasti Mariborskih lekarn, da bi zadostili zakonskim zahtevam, pa so lastništvo januarja prenesli neposredno na šest občin ustanoviteljic. A tudi to ne zadošča zahtevam zakona, zato zdaj načrtujejo prodajo.

Določbe zakona o lekarniški dejavnosti vplivajo tudi na Lekarno Ljubljana, ki je marca vložila pobudo za oceno ustavnosti posameznih določb zakona, med drugim v lekarni izpodbijajo prepoved vertikalnega povezovanja. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Izredna uprava Agrokorja bo predstavila predlog prestrukturiranja družbe
Veliko zanimanja za Postojnsko jamo tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki
Airlineratings.com: Razglasili 20 najvarnejših letalskih družb na svetu
Glavina in Drobne Popovičeva se sporazumno odpovedujeta dvigu plače

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Je to potrebno?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo