Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Srbi v Sloveniji predstavili srbsko plat operacije Nevihta

Objavil 03. 08. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Organizaciji Srbov v Sloveniji sta na tribuni ob 22. obletnici vojaške operacije Nevihta predstavili srbsko plat operacije, v kateri so bili ubiti tudi Srbi na Hrvaškem. Na dogodku v Ljubljani sta sodelovala hrvaška novinarja Drago Pilsel in Saša Kosanović.

Tribuno sta v sodelovanju s srbskim veleposlaništvom v Sloveniji organizirala Nacionalni svet Srbov Slovenije in Zveza srbskih društev Slovenije. Srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković je za STA dejala, da je tribuna namenjena vsem, ki želijo slišati zgodbo o mrtvih in izgnanih, o kateri se doslej ni veliko govorilo.

Tribuna se je začela z minuto molka za Srbe, ki so umrli v operaciji.

Tako kot na Hrvaškem tudi v Srbiji vsako leto obeležujejo obletnico operacije Nevihta, ki so jo hrvaške oborožene sile izvedle 5. avgusta 1995. Kot je dejala srbska veleposlanica, je datum operacije za Srbe eden najbolj črnih dni, ko obeležujejo izgon 200.000 ljudi, smrt 1800 ljudi in požig 25.000 domov. “Za nas je to največje etnično čiščenje po koncu druge svetovne vojne,” je dodala.

Na tribuni sta bila gosta hrvaška novinarja Drago Pilsel in Saša Kosanović. Njuno poročanje o operaciji Nevihta po besedah moderatorja ni bilo sprejemljivo za hrvaške politike.

Pilser je bil eden prvih hrvaških novinarjev, ki je preučil in opozoril na zločine nad Srbi v Kninski krajini. Na tribuni je govoril o svojih odkritjih, predvsem v povezavi z poboji in množičnimi grobišči.

Kosanović je od leta 1997 delal na hrvaški radioteleviziji, lani pa je zaradi dokumentarnega filma, ki govori o smrtnih žrtvah v šoli v kraju Dvor na Hrvaškem, dobil odpoved. Na tribuni je dejal, da cilj operacije Nevihta ni bila osvoboditev Kninske krajine ampak izgon Srbov. Po njegovih ocenah je po koncu vojne na Hrvaškem ostalo okoli 4000 Srbov, ki pa nimajo ustreznega dostopa do vode in elektrike. Ob tem je dodal, da vojna še danes ni končana, saj se okoli operacije Nevihta ustvarja mit, h kateremu prispevata tako hrvaška kot srbska stran.

Hrvaški in srbski podatki o številu ljudi, ki so zapustili Kninsko krajino, se sicer razlikujejo. Po hrvaških virih je v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov. Enako ocenjuje tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. To je sicer leta 2012 oprostilo hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača vojnih zločinov proti Srbom med in po operaciji Nevihta. V Srbiji so se na odločitev sodišča ogorčeno odzvali. Na Hrvaškem pa je operacija Nevihta tista, ki je končala vojno, zato jo obeležujejo z državnim praznikom. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Na dražbi v Ženevi kronski dragulj Ludvika XIV. in Napoleona, oba skupaj za "ugodnih" 30 m…
V gejevskem nočnem klubu Butterfly na Tenerifih gostje "poleteli" v klet; najmanj dva z re…
Miss Universe je 22-letna miss Južne Afrike Demi-Leigh Nel-Peters
Prihaja arktični veter: Evropo čaka najhladnejši december v zadnjih sedmih letih

4 komentarji za “Srbi v Sloveniji predstavili srbsko plat operacije Nevihta”

 1. jankec pravi:

  Kdaj bo ta prekleta srbadija priznala svoje zločine nad Hrvati?Srbski zločinci so zelo hitro pozabili na svoje zločine. Med njimi se, žal, najde tudi kakšen hrvaški izdajalec, kot je omenjeni Pilsel. Se še živo spominjam slike pobitih starcev, Hrvatov, avgusta 1991 v koruznem polju, pri vasi Čelije.To je samo eden od tisočev krajev kjer je ta prekleta srbadija storila hude zločine nad Hrvati. Danes bi pa radi bili žrtve.

 2. IvoC pravi:

  Srbi se bodo morali slejkoprej sprijazniti s temeljito katarzo. Srbi kot narod, ne kot posamezniki. Milošević je samo “zajahal” srbski nacionalizem, ki so ga izzvali srbski kulturniki z Dobrico Ćosićem na čelu. Težka bo!

 3. IvoC pravi:

  Srbi so pa res nesrečen narod. Kar naprej jih Bog tepe! Ker temu pretepanju ni videti konca, se kar ponuja vprašanje: So krivi Srbi ali Bog?

 4. Marcel pravi:

  Balkan je bil zafuran med in po 2. sv vojni. Vprašanje zakaj niso spremenili mej ma Hrvaškem, tako kot so to delali z mejo s Slovenijo. Medmurje,. Gorski Kotor s Kvarnejem., Istra.Hrvati so hoteli tudi Belo Krajno in so se tamkajšnji prebivalci uprli, posebno mesto tu pripada Poličem, ki so nekako Beograd u dosegli , da je ostala v Sloveniji.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo