Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Bohinju bodo zvečer vasovali, v soboto še kmečka ohcet

Objavil 28. 07. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V Bohinju bodo danes zvečer vasovali, v soboto pa bo sledila še kmečka ohcet. Prireditev z vasovanjem in kmečko ohcetjo v Bohinju pripravljajo že več kot 60 let, prikaz običajev pa bo dopolnil tudi glasbeni program, je za STA povedal vodja prireditev Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj.

Začenjajo v Srednji vasi danes zvečer ob 20. uri, ko bo ob spremljavi pevke najprej na citrah nastopila Tanja Zajc Zupan. Folklorna skupina Kulturnega društva Bohinj bo nato z igro v treh dejanjih prikazala, kako so si nekoč dvorili mladi oz. kako so fantje hodili k puncam na vas.

V igri ne bo manjkalo tudi zabavnih pripetljajev, a na koncu bo dekle svojemu izbrancu, ki spleza na balkonček, v znak svoje ljubezni dalo poljub in lectovo srce ter mu prižgalo cigaro. Ob stari bohinjski govorici bodo prikaz popestrili tudi s tradicionalnimi bohinjskimi plesi, je pojasnil Sodja.

Sobota bo v znamenju kmečke ohceti. Letos nimajo para, ki bi se poročil, bodo pa igralci Kulturnega društva Triglav Srednja vas prikazali nekdanje ženitne običaje, seveda v nekoliko prirejeni obliki, saj bi prava ohcet trajala več kot dan.

Dogajanje se bo z glasbo začelo ob 18. uri Pod Skalco na Ribčevem lazu. Okrog 19.30 se bodo pripeljali vozovi s svati, ki bodo najprej peljali na nevestin dom. Od tam bo povorka odšla do šrange, ki bo na mostu, nato pa krenila naprej v cerkev Sv. Janeza Krstnika. Zadnje dejanje bo prihod na ženinov dom, kjer bodo tudi zapeli in zaplesali. Ohcet bodo zaključili okrog 21.30, nato pa bo do 1. ure zjutraj sledila še veselica ob glasbi ansamblov Lunca in Storžič, je napovedal Sodja.

Za obiskovalci prireditve bo, je dodal, od 17. ure urejeno brezplačno parkirišče na Labori. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Na Levstikovem popotovanju od Litije do Čateža letos več kot 15.000 pohodnikov
Ob mednarodnem dnevu prijaznosti pozivi k naključni prijaznosti
Raziskava na velikem vzorcu ljudi: redno uživanje oreščkov zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni
V Luksorju odkrili še dve starodavni grobnici z mumijami in ostalimi artefakti

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo