Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Hrvaška nadaljuje provokacije v Piranskem zalivu, njeni policijski in ribiški čolni še vedno pljujejo do sredine zaliva

Objavil 16. 07. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Slovenska policija je v soboto zabeležila dve vplutji hrvaških policijskih čolnov v slovensko morje. Samo v prvem tednu od arbitražne razsodbe je slovenska policija zabeležila 32 obmejnih incidentov, v katerih je bilo udeleženih 44 hrvaških plovil, tako policijskih kot ribiških čolnov, je danes poročala komercialna televizija pop tv.

Po poročanju televizije hrvaška plovila prestopajo novo mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče, torej prihajajo do sredine zaliva. Ribiči ocenjujejo, da gre za provokacije, ob dejstvu, kot opozarjajo ribiči, da rib v Piranskem zalivu praktično ni.

Slovenski ribiči se po poročanju POP TV nove mejne črte v Piranskem zalivu še izogibajo.

Arbitražno sodišče, ki je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju objavilo 29. junija, je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, in sicer od ustja Dragonje oz. sredine kanala Sv. Odorika do točke 45° 30′ 41,7” severne zemljepisne širine in 13° 31′ 25,7” vzhodne zemljepisne dolžine oz. na treh četrtinah razdalje med Rtom Savudrija in piranskim Rtom Madona. Zaradi geografskih značilnosti zaliva, kjer savudrijski rt “štrli” v morje se je sodišče odločilo tudi, da prilagodi naprej mejo na morju do osimske meje z Italijo. Meja se z osimsko seka na točki 45° 33′ 57.4” severne geografske širine in 13° 23′ 04.0” vzhodne geografske dolžine.

Sodišče je določilo tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem ter režim na tem območju.

Najvišji slovenski predstavniki so z odločitvijo sodišča zadovoljni, Hrvaška pa vztraja, da sodba zanjo ni zavezujoča. Na odločitev sodišča se ni mogoče pritožiti, državi pa naj bi jo implementirali v šestih mesecih. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Grims: V 19 primerih zahteva za izločitev prisluhov zavrnjena, v primeru Jankovića sodišče naredilo …
Skrivnostni plin: velik del Koroške vznemirja močan vonj
Civilna iniciativa ostro proti postavitvi vetrnic na pobočju Košenjaka
Krasni novi (tožilski) svet: Ferlinc in Gregorčičeva bosta prizadevno vzgajala nov rod političnih to…

3 komentarji za “Hrvaška nadaljuje provokacije v Piranskem zalivu, njeni policijski in ribiški čolni še vedno pljujejo do sredine zaliva”

  1. pubec pravi:

    Jadni uredniki, filozofi, publicisti, naučite se že enkrat maternega jezika. Pljujete vi, po vseh in vsakomur, ki ne misli, kot vi, PLUJEJO pa plovila po morju. Razlika?

  2. ODLETELA GLAVA pravi:

    Pubec, očitno želiš biti glavni, pa niti ne veš, da je vse nastalo posledica Cerarja, ki mu je uspelo skregati sosede, zaradi svojega imidža, ki ga nikoli ni imel in ga tudi ne bo.

  3. pubec pravi:

    Ubošček, saj sploh nisi razumel, kaj sem hotel povedati. Nisem pisal o vsebini ampak O SLOVNICI. Pljuvaš ti(tudi jaz) v pljuvalnik, PLUJEJO pa ladje po morju. Žalostno je, da uredništvo politega kisa ne zna toliko slovenskega jezika, da bi vsaj pisalo prav. RAZUMEŠ? Če še ne, ti ne morem pomagati! Ne vem pa, zakaj bi hotel biti glavni zato, ker sem na to opozoril?

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo