Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Valencii spore glede vode že 1000 let razrešuje vodno sodišče

Objavil 15. 07. 2017 pod kategorijo LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Med sušnimi obdobji na območju španske pokrajine Valencia prihaja do sporov glede vode in namakalnih sistemov. Za njihovo reševanje je pristojno vodno sodišče, ki uživa veliko mero spoštovanja in ima že tisočletno tradicijo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za samooklicano najstarejšo sodno institucijo v Evropi, ki se je znašla tudi na seznamu nesnovne kulturne dediščine Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Njen nastanek sega vsaj do 10. stoletja, ko so področje zasedali muslimani. Današnja gotska katedrala, pred katero zaseda sodišče, je bila takrat mošeja.

Tribunal sestavlja osem moških, oblečenih v črne halje. Vsak od njih predstavlja eno od osmih namakalnih skupnosti oziroma “acequias”, ki gojijo zelenjavo in gomolje. Izvoli jih okoli 10.000 uporabnikov namakalnega sistema.

Sodišče se vsak dan opoldne sreča pred vrati apostolov katedrale v Valencii, katere zidovi sicer skrivajo tudi zlati kelih, ki naj bi ga Jezus uporabljal pri Zadnji večerji.

Sodišče rešuje probleme v zvezi z nestrinjanji glede pravil namakalnega sistema in ukradeno vodo, ki je v Španiji zelo cenjena dobrina. Postopki so izvedeni v dialektu pokrajine Valencia, razsodbe pa so dokončne. Po besedah zgodovinarja Daniela Sale so sodbe te institucije v zgodovini upoštevali tudi diktatorji, predsedniki in kralji.

Sala je za AFP povedal, da lahko do sporov pride kadarkoli skozi leto, vendar so najpogostejši v sušnih obdobjih, ko veljajo posebna pravila in nadzor nad razpoložljivostjo vode.

44-letni kmetovalec Enrique Navarro je medtem kritiziral dejstvo, da je večina od osmih predstavnikov tribunala starih nad 60 let. Njihov problem pa ni le staranje, vendar tudi zmanjševanje kmetijskih površin zaradi urbanizacije.

V enem letu je sporov na stotine, a jih dejansko le od 20 do 25 doseže sodišče. Ob nekaterih torkih pred vrati katedrale ni nikogar.

Kot je za AFP pojasnil podpredsednik tribunala Enrique Aguilar, se 90 odstotkov sporov reši z mediacijo le nekaj minut pred tedenskim srečanjem članov tribunala. Včasih je dovolj že, da spor pride do sodišča. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Lonely Planet v letu 2018 med "top 10" destinacijami priporoča tudi obisk Julijskih Alp
Po Sloveniji se začenjajo številni martinovi dogodki
Uber in Nasa v razvoj letečih taksijev, ki naj bi nad nekaterimi mesti zakrožili že leta 2020
Fundacija Ane Frank kupila še družinsko hišo v Amsterdamu, a te ne bo postala muzej

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo