Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Ob 110-letnici rojstva Ite Rine spominska projekcija v Divači

Objavil 14. 07. 2017 pod kategorijo FILM, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači bo drevi ob 21.30 na sporedu dokumentarni film Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood v režiji Marte Frelih. S projekcijo bodo v muzeju počastili 110. obletnico rojstva prve slovenske filmske zvezde.

Ita Rina, s pravim imenom Italina Lida Kravanja, se je rodila 7. julija 1907 v Divači. Obiskovala je gimnazijo v Ljubljani. Ko se je leta 1926 potegovala za naziv za miss Jugoslavije, so jo opazili predstavniki nemškega podjetja Ostermayer. Povabili so jo na poskusno snemanje in še istega leta je debutirala v filmu Kaj otroci prikrivajo staršem.

Ob vstopu v filmski svet si je spremenila ime v Ita Rina. Njena kariera se je nato vzpenjala in vrhunec doživela s filmom Erotikon iz leta 1929 v režiji Gustava Machatyja. Nastopala je v čeških in nemških filmih in postala ena najbolj znanih slovenskih igralk v 20. in 30. letih minulega stoletja.

Med drugim je zaigrala v filmih Pomladno prebujenje, Kralj valčka, Valovi strasti, Tonka obešenjakinja, In življenje teče dalje ter Koralna princesa.

Vabili so jo tudi v Hollywood, saj so filmi, v katerih je igrala, v ZDA dosegali visoko gledanost. V Franciji so Ito Rino imenovali velika umetnica in jo primerjali z Greto Garbo in Marlene Dietrich, v Latviji in na Hrvaškem so jo opevali v pesmih, Čehi pa so jo poznali kot veliko tragedinjo filmskega platna, so sporočili iz muzeja.

Pred drugo svetovno vojno je prevzela pravoslavno vero, se poročila v Beograd in se preimenovala v Tamaro Djordjević. Opustila je filmsko kariero in se posvetila družini. V črnogorski Budvi je umrla 10. maja 1979.

Kot je v Kinotečniku zapisala Urša Menart, dokumentarni film Marte Frelih predstavi več pogledov na prvo jugoslovansko filmsko zvezdo Ito Rino: “O njej spregovorijo filmski zgodovinarji, časopisni članki in kritike ter zadnji režiser, s katerim je snemala. Najzanimivejši pa je prav pogled igralke same, ki jo spoznamo prek zasebnih pisem in intervjujev za javnost, ob katerih nimamo občutka, da gre za ikono nekega drugega časa, temveč se nam zdi, kot da poslušamo ambiciozno in moderno mlado žensko, za katero v nekem obdobju ni bilo nič nemogoče.”

V Divači so Iti Rini uredili tudi spominsko hišo z muzejsko predstavitvijo v Škrateljnovi hiši. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Laibach na CNN: "Rocking Pyongyang" in "Utopija, ki pa zgleda, da funkcionira"
Težki časi za Kevina Spaceyja in nove hude obtožbe: lani naj bi 18-letnika opil in ga grabil za spol…
Na pesniškem festivalu v Pragi tudi slovenske pesnice Alenka Jensterle Doležal, Miriam Drev in Meta …
Oliver Dragojević bo z velikim koncertom ob spremljavi zagrebških filharmonikov v Splitu proslavil 7…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo