Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Lendavi soglasno zahtevajo zaprtje bioplinarne – ker smrdi po gnilih jajcih

Objavil 13. 07. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, KMETIJSTVO, LOKALNO, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Lendavski občinski svet je na današnji seji soglasno podprl prizadevanja civilne pobude Dovolj smradu in zahteva takojšnje zaprtje tamkajšnje bioplinarne. Zahteva revizijo okoljevarstvenega dovoljenja zanjo in za druge objekte, ki izvajajo podobno dejavnosti, inšpekcijske službe pa poziva, naj odločno izvedejo postopke v okviru svojih pristojnosti. Tamkajšnji domačini se že dalj časa pritožujejo, da okolica smrdi po “gnilih jajcih”.

Občinski svet je tudi pozval državo, da bioplinarno po zaprtju sanira, javnima podjetjema Eko-park in Cerop pa predlagal, naj preučita upravičenost svojega poslovnega sodelovanja z Ecosom, ki je lastnik bioplinarne v stečaju, ker krši občinske odloke.

Svetniki še predlagajo, naj v občinske odloke vpišejo, da v prihodnje občina ne sme izdati nobenega soglasja za dejavnosti, ki so lahko okoljsko problematične in jih natančno ne urejajo državne uredbe, kar podjetniki veselo izkoriščajo.

Na seji je bilo slišati veliko očitkov na račun države, češ da je nesposobna, ker ne prepreči delovanja bioplinarne, ki očitno povzroča neznosen smrad. Župan Anton Balažek je svetnikom povedal, da so mu pred sejo z inšpektorata za okolje sporočili, “da so na izdane inšpekcijske odločbe vložene pritožbe, ki sicer ne zadržijo izvršitve, saj lahko ministrstvo okoljevarstveno dovoljenje odvzame tudi na predlog pristojnega inšpektorja, če upravljavec v določenem roku ne izvrši njegove pravnomočne odločbe o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja, vendar pogoj za podajo predloga za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja trenutno še ni izpolnjen”.

Potem ko so se svetniki seznanili s kronologijo težav in protestov občanov zaradi bioplinarne Petišovci, civilna pobuda Dovolj smradu je zbrala 800 podpisov podpore za njeno zaprtje, je predstavnica pobude Nikolina Palnec zahtevala, naj bioplinarno nemudoma zaprejo in preprečijo njeno nadaljnje delovanje zaradi številnih zdravju škodljivih izpustov.

Svetniki so nato v en glas opozarjali na izigravanje zakonodaje lastnikov bioplinarne, zahtevali njeno zaprtje ne glede na ukrepe inšpekcij, da njena tehnologija ni ustrezna, saj je bila za surovino načrtovana le koruza, ne pa tudi živalska trupla in drugi sumljivi ostanki, da občinski odlok prepoveduje uporabo odpadkov, ki niso iz občine.

Balažek jim je opisal tudi izigravanje zakonodaje, ker stečajni upravitelj nima pooblastil za ukrepanje, pravne in odgovorne osebe pa se spreminjajo, kar otežuje delo inšpektorjem.

Na koncu so svetniki soglasno podprli sklepe za zaprtje bioplinarne in poziv državi, naj s “pravno embalažo” prepreči tovrstno uničevanje zdravja ljudi. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

"Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!" Slovenija danes praznuje dan samostojnosti in enot…
Ahmad Šami ostaja v Sloveniji; za to je poskrbel tudi sodnik Boštjan Zalar, na brata Aleša, ki se iz…
Cerarjevi ne znajo ali nočejo ščititi slovenske ozemeljske celovitosti? V našem delu Piranskega zali…
Odbor za finance pri Strokovnem svetu SDS razsipno Cerarjevo vlado v 5. točkah poučil o skrbnem upra…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo