Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Od Antarktike se je odlomila orjaška ledena plošča, ki zaenkrat še ne bo “problematična”

Objavil 13. 07. 2017 pod kategorijo LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Od Zahodne Antarktike se je odlomila orjaška ledena plošča, velika 6000 kvadratnih kilometrov in težka več kot tisoč milijard ton. Po mnenju znanstvenikov plošča sicer večjih težav ne bo povzročila, jih pa skrbi usoda ledene police, od katere se je odlomila.

Odlomljeno ledeno ploščo so danes zaznali ameriški sateliti na ledeni polici Antarktike, imenovani Larsen C. Znanstveniki so sicer ta premik pričakovali, saj so že več kot desetletje opazovali razpoko v ledeni polici. Od leta 2014 se je razpoka pospešeno širila, zato je bilo po poročanju britanske mreže BBC neizbežno, da se bo plošča slej kot prej odlomila.

Ledena plošča zavzema približno 6000 kvadratnih kilometrov, njena debelina je več kot 200 metrov. Po predvidevanjih znanstvenikov z univerze Swansea v Walesu se bo premikala počasi in ne preveč daleč, kljub temu pa jo bo treba nadzorovati. Tokovi in veter bi jo namreč lahko potisnili na sever Antarktike, kjer bi lahko ogrožala ladijski promet.

Plošča, ki jo bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najverjetneje poimenovali “A68”, tehta več kot tisoč milijard ton, a po mnenju znanstvenikov sama po sebi ne bo vplivala na višino vodne gladine.

Ker pa se je zaradi velikosti plošče, ki se je odlomila, površina ledene police Larsen C zmanjšala za 12 odstotkov, obstaja bojazen, da bo polica postala precej nestabilna. Ledene police namreč niso del celine, pač pa lebdijo na vodi in delujejo kot orjaške “zavore”, ki ledenikom preprečujejo, da bi se razlili neposredno v morje.

Če bi se ledeniki, ki jih sedaj zadržuje Larsen C, razlili v Južni ocean, bi se gladina svetovnih morij zvišala za deset centimetrov, opozarjajo raziskovalci. Pred nekaj leti sta se denimo že sesedli ledeni polici Larsen A in Larsen B.

Zato bodo raziskovalci še naprej opazovali, kaj se bo v prihodnje dogajalo s polico Larsen C, pozorni pa bodo tudi na usodo odlomljene ledene plošče. To je sicer težko napovedati, saj bi lahko ostala v enem kosu, lahko pa bi tudi razpadla.

Topljenje ledenih polic je sicer naravni proces, ki pa ga po mnenju znanstvenikov pospešuje globalno segrevanje. V primerjavi s predindustrijsko dobo se je temperatura na Zemlji zvišala za eno stopinjo Celzija, Antarktika pa je ena izmed regij, ki se najhitreje segreva. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Košarkarji Oklahoma City Thunderja na višini 9 kilometrov preživeli trk z NLP
V okviru projekta Moja reka so prostovoljci očistili reko Dragonjo
Francoski in nemški predsednik v Alzaciji odprla skupni muzej prve svetovne vojne
Samo vsak peti Slovenec redno hodi na preventivne zdravstvene preglede

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo





Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo