Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Unescov seznam svetovne dediščine bogatejši za 21 lokacij

Objavil 12. 07. 2017 pod kategorijo LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V poljskem Krakovu se je danes sklenilo 41. zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino. V sklopu zasedanja je odbor na Unescov seznam svetovne dediščine vpisal 21 novih lokacij ter razširil oziroma spremenil pet vpisov, ki so že na seznamu. Na seznam ogrožene svetovne dediščine pa je odbor dodal zgodovinsko središče Dunaja.

Na Unescovem seznamu svetovne dediščine je tako po novem 1073 vpisanih lokacij, piše na spletni strani Unesca. Med 21 vpisanimi novimi lokacijami na seznam svetovne dediščine, ki so bile izbrane izmed 33 predlaganih, so tri naravne lokacije – nacionalni park Los Alerces v Argentini, Qinghai Hoh Xil na Kitajskem ter pokrajine Dauria v Mongoliji, preostale so lokacije kulturne dediščine.

Angola in Eritreja sta dočakali prvi vnos lokacij na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Gre za ostanke prestolnice nekdanjega kongovskega kraljestva Mbanza Kongo v Angoli ter modernistično afriško mesto Asmara v Eritreji.

Med njimi so tudi beneške obrambne gradnje, nastale med 15. in 17. stoletjem v Italiji, Črni gori in na Hrvaškem. Vpis med drugim vključuje šibeniško trdnjavo Sv. Nikole in zadrsko obrambno utrdbo. Prav tako so na seznamu po novem tudi brazilsko arheološko najdišče Valongo Wharf, indijsko zgodovinsko mesto Ahmadabad ter iransko zgodovinsko mesto Jazd, stari del mesta v palestinskem Hebronu ter ostanki grškega antičnega mesta Afrodizij v Turčiji.

V okviru zasedanja odbora je odbor med razširjenimi vpisi potrdil 63 novih območij starodavnih in prvinskih bukovih gozdov v desetih državah. Med njimi sta tudi slovenska gozdna rezervata pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle.

Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor ob vpisu, se prvinski bukovi gozdovi v pragozdu Krokar in Snežnik-Ždrocle s tem pridružujejo Škocjanskim jamam kot doslej edinemu slovenskemu naravnemu spomeniku, ki si je pred 30 leti prislužil vpis na Unescov seznam svetovne naravne dediščine.

Na seznam ogrožene svetovne dediščine je odbor dodal zgodovinsko središče Dunaja, z njega pa je odstranil tri lokacije. Gre za gruzijski samostan Gelati, ki je bil na seznamu skupaj s katedralo Bagrati, nacionalni park Simien v Etiopiji ter nacionalni park Comoe v Slonokoščeni obali. Na seznamu ogrožene svetovne dediščine je sicer po novem vpisanih 54 lokacij.

Letošnje, 41. zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino se je v Krakovu začelo 2. julija, na njem pa so sodelovali strokovnjaki iz več kot 130 držav. (sta)

Trdnjava Svetega Nikole v Šibeniku je po novem na seznamu svetovne dediščine.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Moskovski cirkus na ledu Natalije Abramove konec januarja v treh slovenskih mestih
Michael Douglas še pred obtožbami o spolnem nadlegovanju dal preventivni intervju
Čez oči psihologov: zakaj se telo brani, ko ste na dieti in zakaj le redki dobijo ta nepošteni boj?
Matt Damon se je zaradi branjenja serijskega spolnega nadlegovalca Weinsteina sedaj posipal s pepelo…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo