Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Moody’s vidi pogajanja o brexitu kot grožnjo boniteti Velike Britanije

Objavil 12. 07. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Bonitetna ocena Velike Britanije bi lahko bila v času pogajanj o izstopu iz EU pod pritiskom, če bo kazalo, da Velika Britanija ne bo sklenila ustreznega trgovinskega sporazuma z EU, je danes opozorila ameriška bonitetna agencija Moody’s. “Rating bo pod pritiskom, če bodo pogajanja nakazovala, da Velika Britanija z EU ne bo sklenila trgovinskega sporazuma, ki bi ohranil ključne elemente sedanjega dostopa do skupnega trga EU,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Moody’s.

Opozoril je, da so se možnosti nenadnega in škodljivega izstopa Britanije iz EU po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah še okrepile. Britansko gospodarstvo je že izgubilo zagon in obeti bi se lahko po oceni agencije še poslabšali, če država z EU ne bo dosegla ustreznega prostotrgovinskega sporazuma z EU.

Politična in fiskalna tveganja so se po predčasnih volitvah, na katerih je vladajoča stranka izgubila parlamentarno večino, povečala, ocenjuje Moody’s in dodaja, da je vlada v prizadevanjih za oblikovanje večine v parlamentu opustila več zavez, ki jih je napovedovala pred volitvami, in je pod pritiskom, da poveča izdatke. Ob šibkejših javnih financah se bo zmanjševanje rasti javnega dolga še bolj zamaknilo, opozarja.

Moody’s pričakuje, da se bo rast britanskega bruto domačega proizvoda (BDP) z lanskih 1,8 odstotka letos upočasnila na 1,5 odstotka in prihodnje leto na en odstotek. Med razlogi za pričakovanje počasnejše rasti navaja predvidoma previdnejšo porabo gospodinjstev in šibko investicijsko dejavnost podjetij.

Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor’s je v torek ocenila, da bo negotovost v času brexita znatno dušila britansko gospodarstvo, je poročala dpa. S&P Veliki Britaniji za letos napoveduje 1,4-odstotno, za prihodnje leto pa 0,9-odstotno rast BDP. Tudi v S&P med drugim pričakujejo šibkejšo potrošnjo gospodinjstev.

S&P prav tako opozarja na učinek pogajanj o brexitu, in sicer po oceni agencije negotovost glede izida pogajanj zavira investicije. Če do dogovora ne bi prišlo dlje časa, bi to še poslabšalo situacijo, meni S&P. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V Avstraliji konec proizvodnje avtomobilov; po Fordu in Toyoti sedaj vrata zaprl še Holden
Nova izvršna direktorja DUTB Jože Jaklin in Andrej Prebil
Rajski dokumenti razkrivajo svet sive ekonomije in milijardne davčne utaje
Vinakoper slovesno obeležil 70-letnico; na leto proizvede okoli 3,2 milijona litrov vina različnih b…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Koga boste volili v 2. krogu predsedniških volitev?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo