Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Dokončna prepoved zamotanih glav: ESČP potrdilo prepoved nošenja nikaba v Belgiji!

Objavil 11. 07. 2017 pod kategorijo EVROPA, FEATURED, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes potrdilo prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut, ki prekrivajo celoten obraz, v javnosti, ki je v Belgiji v veljavi od leta 2011, češ da je prepoved “nujna v demokratični družbi”. Sodniki so v sodbi sledili argumentom, podanim v potrditvi enake prepovedi v Franciji iz leta 2014.

Sodišče je danes objavilo razsodbi v dveh podobnih primerih, in sicer zaradi diskriminacije in kršitve pravice do zasebnega življenja. Prvo sta zaradi leta 2011 sprejetega zakona vložili Belgijka in Maročanka muslimanske veroizpovedi, ki sta nosili nikab, drugo pa Belgijka muslimanske veroizpovedi, ki se je pritožila zaradi leta 2008 sprejete ureditve v treh občinah, ki “vedno in na vseh javnih mestih prepoveduje nošenje oblačila, ki zakriva obraz”.

Kot so v obeh primerih razsodili sodniki, imajo uveljavljene omejitve za cilj “zagotoviti pogoje za skupno življenje kot element zaščite pravic in svoboščin drugih” in so kot take lahko “nujne v demokratični družbi”.

Belgija je prepovedala nošenje oblačil, ki zakrivajo obraz, junija 2011. Prepoveduje pojavljanje v javnosti z delno ali v celoti zakritim obrazom, “tako da je obraz neprepoznaven”. Kršitve se lahko kaznujejo z denarnimi kaznimi in do sedmimi dnevi zapora.

Kot prva je sicer nikab aprila 2011 prepovedala Francija. Sodišče v Strasbourgu je že leta 2014 odločalo v primeru pritožbe na francoski zakon in prav tako zavrnilo argumente, da prepoved krši versko svobodo in človekove pravice posameznika, piše francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V Katarju v svet šure prvič v zgodovini imenovali ženske
Times: Na ruskih računih na Twitterju pred referendumom na Otoku spodbujali brexit
Notranji ministri Salzburškega foruma v Varšavi predvsem o migracijah
V Nemčiji propadli uvodni pogovori o sestavi jamajške koalicije

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo