Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Evropskem parlamentu o podaljšanju roka za ugovor proti aktu o teranu

Objavil 11. 07. 2017 pod kategorijo EVROPSKI PARLAMENT, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Kmetijski odbor Evropskega parlamenta bo danes v Bruslju glasoval o predlogu za dvomesečno podaljšanje roka za ugovor proti delegiranemu aktu za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Če bo odlog podprl, je pričakovati poskuse zavrnitve akta, za kar pa je izjemno malo možnosti. In nasprotno: če ga ne bo, bo to konec postopka v parlamentu.

Odbor bo o dvomesečnem odlogu, ki ga je predlagal evropski poslanec Franc Bogovič, glasoval pozno popoldne. Najprej sta predvideni predstavitvi Evropske komisije in predlagatelja Bogoviča, nato se pričakuje krajša razprava in na koncu glasovanje.

Evropska komisija je delegirani akt, ki mu Slovenija odločno nasprotuje, sprejela 19. maja. Potem ko akt sprejme predlagateljica komisija, imajo članice EU in Evropski parlament dva meseca časa za ugovor. Ta scenarij je sicer izjemno težko uresničljiv, saj je za zavrnitev v Svetu potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Če bo parlamentarni odbor danes odlog podprl, bodo verjetno sledili poskusi zavrnitve akta, ki pa je malo verjetna, saj je zahtevano večino v takšnih primerih izjemno težko zagotoviti. Če odbor odloga ne podpre, je procesa v parlamentu konec.

Tudi super kvalificirano večino med članicami je v takšnih primerih, ko gre za specifičen interes posamezne države, izjemno težko zagotoviti. Teran naj bi bil sicer na dnevnem redu zasedanja kmetijskih ministrov EU prihodnji ponedeljek ali torek.

Obdobje, v katerem je mogoče aktu ugovarjati, se izteče 19. julija. Sledi objava v Uradnem listu EU, s čimer akt začne veljati. Slovenija je v preteklosti napovedovala, da bo v primeru uveljavitve akta vložila tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU. (sta)

 

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Na Kitajskem potrdili novo generacijo voditeljev in potrdili Xijev drugi mandat
Dr. Milan Zver: "Erasmus+ je najboljša naložba v prihodnost Evropske Unije!"
Zdaj pa primerjajte: Poljska kot antipod Klemenčičevi komisarski kandidaturi ponuja priznano profeso…
Trump Xija pozval k odločnejšemu ukrepanju glede Severne Koreje in se pritožil zaradi nepoštene trgo…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Koga boste volili v 2. krogu predsedniških volitev?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo