Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Park vojaške zgodovine iz Pivke pridobil nove vojaške eksponate

Objavil 10. 07. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Vojaškemu muzeju Slovenske vojske je preko sistema menjav uspelo pridobiti tri nove eksponate, ki bodo dopolnili zbirke Parka vojaške zgodovine v Pivki. To so tri vozila – motocikel Harley-Davidson WLA, ameriški tovornjak GMC CCKW in Dodge WC 52, so sporočili iz Parka vojaške zgodovine.

Motocikel Harley-Davidson WLA so izdelovali za potrebe ameriške vojske med in neposredno po drugi svetovni vojni. Jugoslovanski partizani so 20 teh legendarnih motociklov prejeli 19. aprila 1945, tik pred koncem vojne, ko so v šibeniško pristanišče s strani zahodnih zaveznikov prišle velike količine različne vojaške tehnike.

Drugo vozilo je ameriški tovornjak GMC CCKW, ki so jih med letoma 1941 in 1945 izdelali 640.000. Omenjeni tovornjaki so imeli vitalno vlogo pri oskrbovanju zavezniške vojske med osvobajanjem Evrope. V Jugoslavijo so “džejmsi” prišli v okviru ameriške vojaške pomoči med letoma 1953 in 1957, skupaj skorajda 10.000 ameriških tovornjakov, med katerimi je bilo kar 8260 CCKW-jev.

Zadnje izmed pridobljenih vozil je Dodge WC 52, ki je služil za različne namene, od prevoza vojakov do transporta opreme in streliva. Jugoslovanska ljudska armada jih je tako kot CCKW-je pridobila v sklopu ameriške vojaške pomoči.

Vsa tri vozila še vedno delujejo. Harley-Davidson WLA bo obiskovalcem na ogled že ta teden v sklopu zbirk, posvečenih obdobju druge svetovne vojne. Preostali dve vozili pa bosta javnosti prvič predstavljeni na septembrskem XI. Festivalu vojaške zgodovine. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Poglejte tole obmorsko mega luksuzno Todorićevo vilo Castello, ki se sedaj prodaja za 8 milijonov ev…
Po Sloveniji se začenjajo številni martinovi dogodki
4 recepti za zelo okusno Martinovo večerjo
Zbornik Bioscience s ponovnim opozorilom človeštvu; znanstveniki opozarjajo na vse hujše grožnje oko…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo