Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Svetovni dan prebivalstva: Zemlja je dom 7,6 milijarde prebivalcev, v Sloveniji jih živi 2,07 milijona

Objavil 09. 07. 2017 pod kategorijo FEATURED, LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Število prebivalcev še naprej raste. Na Zemlji zdaj živi približno 7,6 milijarde prebivalcev, ta številka pa naj bi se do leta 2030 povečala na 8,6 milijarde. Kitajska in Indija ostajata državi z največ prebivalci, v prvi živi 19, v drugi pa 18 odstotkov celotne populacije. V Sloveniji pa trenutno živi skoraj 2,07 milijona prebivalcev.

To je razvidno iz poročila Združenih narodov (ZN), objavljenega 21. julija, in iz aktualnih podatkov za Slovenijo na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

ZN v poročilu tudi napovedujejo, da se bo trend rasti števila prebivalstva v prihodnje nadaljeval, kljub upoštevanju predpostavke, da se bodo stopnje plodnosti še naprej zmanjševale. Leta 2050 naj bi bilo na svetu tako 9,8 milijarde prebivalcev, leta 2100 pa že 11,2 milijarde. Vsako leto se po oceni ZN številki svetovne populacije “doda” okoli 83 milijonov ljudi.

Po ocenah ameriškega statističnega urada (US Census Bureau) se na svetu vsako minuto rodi približno 258 prebivalcev, umre pa jih približno 110, je podatke urada ob svetovnem dnevu prebivalstva povzel Surs. V letu 2017 naj bi se tako število Zemljanov povečalo za približno 77 milijonov.

Državi z največ prebivalci ostajata Kitajska in Indija. V prvi živi 19 odstotkov celotne populacije, kar je 1,4 milijarde ljudi, v drugi pa živi 18 odstotkov vseh Zemljanov, kar je 1,3 milijarde. V približno sedmih letih oziroma okoli leta 2024 naj bi število prebivalcev Indije preseglo število kitajskih prebivalcev, je razvidno v poročilu ZN.

V Sloveniji po podatkih Sursa živi 2.065.895 prebivalcev, kar je nekaj manj kot 0,3 odstotka svetovnega prebivalstva. Poleg tega se nadaljuje trend zadnjih petih let glede spolne sestave prebivalstva. V Sloveniji namreč po podatkih iz letošnjega prvega polletja živi skoraj 16.000 žensk več kot moških.

Pričakuje se, da bo od letošnjega leta do leta 2050 polovica rasti svetovne populacije koncentrirana v samo devetih državah: Indiji, Nigeriji, Demokratični republiki Kongo, Pakistanu, Etiopiji, Združeni republiki Tanzaniji, Združenih državah Amerike, Ugandi in Indoneziji, napoveduje poročilo ZN.

Svetovni dan prebivalstva sicer zaznamujemo 11. julija, namenjen pa je globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja. Leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard, so ZN razglasili ta dan za svetovni dan prebivalstva. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Letošnje leto najvarnejše v zgodovini civilnega letalstva, umrlo "samo" 67 ljudi
Z enimi vikarji ni šale: če zamudite na lastno poroko več kot 10 minut, boste lažji za 110 evrov!
Novinarji iz F571 v novi akciji proti SDS: po "finskih podkupninah" prišli do "sporne…
Odbor za finance pri Strokovnem svetu SDS razsipno Cerarjevo vlado v 5. točkah poučil o skrbnem upra…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo