Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Evropski parlament za prekinitev pogajanj s Turčijo

Objavil 06. 07. 2017 pod kategorijo EVROPSKI PARLAMENT, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Poslanci Evropskega parlamenta so danes glasovali za prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo, če bo ta ustavno reformo uveljavila nespremenjeno. Resolucija, ki so jo sprejeli, sicer ni pravno zavezujoča. Parlament je zaskrbljen zaradi nazadovanja Turčije na področjih, kot so pravna država, varstvo človekovih pravic, svoboda medijev in boj proti korupciji.

Resolucija obsoja podporo ponovni uvedbi smrtne kazni, ki jo je večkrat izrazil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, in opozarja, da je odločno zavračanje smrtne kazni bistvena zahteva za članstvo v EU in Svetu Evrope. Uvedba smrtne kazni bi povzročila takojšnjo prekinitev pristopnih pogajanj z EU in ukinitev predpristopne pomoči, so poudarili.

Poslanci pozivajo Evropsko komisijo in države članice, naj v skladu s pogajalskim okvirom nemudoma formalno prekinejo pristopna pogajanja s Turčijo, če bo ta začela v nespremenjeni obliki izvajati sveženj ustavnih reform. Predlagane ustavne spremembe namreč ne spoštujejo temeljnega načela delitve oblasti, ne zagotavljajo zadostnih nadzornih mehanizmov in niso v skladu z merili za članstvo v EU, piše v resoluciji.

V parlamentu tudi poudarjajo, da bi reforma, ki jo nameravajo uveljaviti v Turčiji, pod vprašaj postavila neodvisnost pravosodja. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v sredo v razpravi o resoluciji v parlamentu izrazil skrb EU glede notranjih razmer v Turčiji in dejal, da je treba razvoj podrobno spremljati, hkrati pa se je zavzel za dialog. Poročevalka poročila o Turčiji, evropska poslanka Kati Piri (S&D) pa je dejala, da EU temelji na določenih vrednotah in te je treba jemati resno.

Poslanci so v sredini razpravi večinsko podprli prekinitev pristopnih pogajanj ter večkrat poudarili, da to ne pomeni konca dialoga, ampak da je treba vztrajati pri dialogu. Nekateri so glasno pozvali tudi k izpustitvi zaprtih novinarjev, akademikov in opozicijskih politikov. Če bi EU dejansko prekinila pristopna pogajanja s Turčijo, ki tečejo od leta 2005, država ne bi več prejemala predpristopne pomoči, namenjene za reforme.

Poslanci so resolucijo sprejeli s 477 glasovi za, 64 proti in 97 vzdržanimi glasovi. Sklenili so tudi, da bo septembra v Ankaro odpotovala posebna parlamentarna delegacija, ki naj bi poskušala obnoviti medparlamentarni dialog.

Evropski poslanci so že lani jeseni glasovali za zamrznitev pogajanj s Turčijo, vendar članice unije niso sledile njihovemu priporočilu. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V Wittenbergu slovesno ob 500. obletnici objave Luthrovih tez, tam bo tudi kanclerka Merklova
Na Malti pokopali umorjeno novinarko Daphne Caruano Galizio
Nova obtožnica proti vodji vladajočih romunskih socialdemokratov Liviu Dragnei zaradi organiziranja …
Italija, Avstrija in Nemčija z okrepljenim mejnim nadzorom na Brennerju

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo