Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Filmski festival v Motovunu letos praznuje 20 let

Objavil 06. 07. 2017 pod kategorijo FILM, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Filmski festival v Motovunu, ki letos praznuje 20 let, bo v tekmovalnem programu prikazal 18 celovečercev, med njimi tako svetovne uspešnice kot nizkoproračunske filme, so poudarili na zagrebški predstavitvi te priljubljene filmske prireditve na Hrvaškem. Jubilejna izdaja bo na “hribu filmov” potekala med 25. in 29. julijem.

Za festivalsko nagrado propeler Motovuna bodo tekmovale zgodbe z gruzinskih čeri, iz argentinske province, francoske visoke družbe in bolgarskih gozdov, da bi pokazali, kako pester je svet filma, je povedal direktor festivala Igor Mirković. Znova bodo povezovali zemljepisne, estetske in avtorske skrajnosti, so zapisali na spletni strani festivala.

“Motovun v svojemu programu lovi ravnotežje med največjimi atrakcijami velikih svetovnih festivalov, kot je film Trg režiserja Rubena Ostlunda, ovenčan zlato palmo iz Cannesa, ter majhnimi, skorajda neznanimi, a izvrstnimi filmi, kot sta Pravi fant za Mary režiserja Darrena Thorntona in Amok režiserke Kasie Adamik,” je povedala ena od selektoric glavnega programa Milena Zajović.

Kot je dodala, bo poljska režiserka Kasie Adamik tudi gostja festivala, prav tako njena mati Agnieszka Holland, ki bo prejela letošnjo festivalsko nagrado maverick. Nagrada je namenjena avtorjem, ki s svojo osebnostjo, duhom in inovativnostjo razširjajo meje filma. Posebej so ponosni, ker so skorajda polovico celovečercev iz tekmovalnega programa podpisale režiserke, je še povedala selektorica.

Omenila je tudi epski vestern Brimstone režiserja Martina Koolhovena, v katerem igrajo Dakota Fanning, Kit Harington in Guy Peaerce, ter bizarni triler Bar režiserja Alexa de la Iglesija.

Na spletni strani festivala je navedenih 17 filmov iz tekmovalnega programa, medtem ko bodo preostalo mesto dopolnili s svetovno filmsko premiero, ki jo bodo napovedali prihodnji teden.

Država partnerka letošnjega Motovuna je Islandija, njeni kinematografiji pa bo posvečen eden od spremljevalnih programov, naslovljen Istrand. Gostili bodo tudi več islandskih filmskih ustvarjalcev.

Organizatorji so posebej izpostavili tudi spremljevalni program Perverzna umetnost 2.0., v katerem bodo obravnavali nove težnje pri omejevanju svobode umetniškega izražanja, s katerimi avtoritarni režimi in skrajni konservativci zastavljajo kriterije o sprejemljivosti oz. nesprejemljivosti umetnosti. Poleg približno desetih filmov, ki bodo spregovorili o zaprtih in prepovedanih umetnikih, bodo organizirali omizje z udeleženci iz 12 držav, od Turčije in Albanije do Madžarske in Poljske.

“V dialogu bomo poiskali odgovor na vprašanje, ali v današnjem svetu še obstaja nedvomna svoboda umetniškega izražanja in kako ta temelj demokratične družbe zaščititi pred navali ideologije,” je napovedal Mirković.

V petih festivalskih dneh bodo predvajali približno 100 filmov. Projekcije bodo potekale od 10. ure dopoldne do poznih nočnih ur. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Umetnica Patricija Simonič izdala knjigo Trženje duše; o povezavi med umetnostjo in poslovnim svetom
V Brasilii odprli že drugo razstavo o Plečnikovi Ljubljani
Na pesniškem festivalu v Pragi tudi slovenske pesnice Alenka Jensterle Doležal, Miriam Drev in Meta …
Mineva 20 let od svetovne premiere Cameronovega Titanika; slednji bo spet prenovljen zaplul na films…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo