Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Mobilni trend se upočasnjuje, računalniki ohranjajo primat pri pregledovanju vsebin

Objavil 25. 06. 2017 pod kategorijo IT&Z. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin se v primerjavi s preteklimi leti upočasnjuje, računalniki pa so še vedno ključni pri poglobljenem pregledovanju digitalnih vsebin. Najbolj pogost operacijski sistem na mobilnih napravah je Android, medtem ko na računalnikih prevladuje Windows, kaže analiza spletne medijske agencije Iprom.

Letos se je delež mobilnih naprav, ki jih slovenski uporabniki uporabljajo za dostop do digitalnih vsebin, povečal z 51,1 odstotka na 56,5 odstotka, kar v primerjavi s preteklimi tremi leti kaže na trend upočasnitve rasti, so v sporočilu zapisali v Ipromu.

Njihova letna primerjava je pokazala, da je delež mobilnega dostopa med letoma 2016 in 2017 zrasel za 5,4 odstotne točke, medtem ko je bila rast med letoma 2015 in 2016 15,3-odstotna.

Primerjava ogledanih strani na slovenskih spletnih medijih kaže, da jih uporabniki aktivneje in bolj poglobljeno pregledujejo prek namiznih in prenosnih računalnikov, kar pomeni, da v celotnem procesu uporabe interneta računalniki še vedno ohranjajo vodilno vlogo, saj delež ogledanih strani prek računalnikov znaša 72 odstotkov, kar je podobno kot lani.

Slovenski spletni mediji po ugotovitvah Iproma sledijo mobilnemu trendu. Slovenski digitalni trg je na mobilni trend že bolje pripravljen, kar potrjujejo tudi podatki o mobilnih različicah slovenskih spletnih medijev.

Letos jih je svoja spletna mesta mobilnim napravam prilagodila že večina, v obdobju zadnjih dveh let pa se je delež mobilnim napravam prilagojenih strani povečal za 36,2 odstotne točke.

Najbolj priljubljen brskalnik ostaja Chrome. Na namiznih in prenosnih računalnikih ohranja enak delež kot lani in prevladuje z 50,9 odstotka. Firefox (24 odstotkov) in MSIE (15,2 odstotka) izgubljata delež, in sicer na račun rasti uporabe brskalnika EDGE (4,6 odstotka).

Največ mobilnih naprav deluje z operacijskim sistemom Android (76,2 odstotka), na računalnikih pa prevladuje Windows (94,9 odstotka). Število mobilnih naprav z Androidom se še povečuje, delež naprav z operacijskim sistemom iOS pa je letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležil padec v višini 9,2 odstotne točke.

Raziskavo so v agenciji izvedli na vzorcu 1,2 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 14,2 milijarde meritvenih zahtevkov. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Twitter ne bo blokiral profilov svetovnih voditeljev kljub nekaterim njihovim spornim objavam
Volkswagen v razvoj avtonomnih vozil z Auroro, Blackberry z Baidujem
Vrednost bitcoina samo v mesecu dni padla za več kot 50%, mnogi vlagatelji pa že na veliko razočaran…
Uporabniki Facebooka bodo odločali o zanesljivosti virov novic

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo