Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Vsi bi radi v vesolje: Nova Zelandija postala 11. vesoljska država

Objavil 25. 05. 2017 pod kategorijo IT&Z. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nova Zelandija je postala 11. država, ki je v vesolje poslala raketo. Danes je to storilo zasebno podjetje Rocket Lab, ki je v vesolje izstrelilo raketo iz karbonskih vlaken electron. Izstrelitev so pred tem trikrat preložili, zgodovinski trenutek za Novo Zelandijo se je zgodil s polotoka Mahia, kjer je prvi zasebni izstrelitveni center.

Podjetje bo zdaj zbralo podatke testnega leta in jih v obdelavo poslalo inženirjem v nizozemski Auckland in ameriški Los Angeles. Rocket Lab upa, da bo še letos začel redno izstreljevati rakete. Cilj novozelandskega start-upa, ki je v lasti ameriškega podjetja, je, da ponudi redne polete v vesolje v komercialne namene, vsak polet naj bi stal okoli 4,9 milijona dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Preden bo Rocket Lab polete ponudil na tržišču, bo izvedel še dva testna poleta, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Electron je poletel v vesolje po treh dneh preložitve izstrelitve zaradi slabih vremenskih razmer.

Izstrelitev je prva, ki jo je izvedlo zasebno podjetje oziroma z zasebnega izstrelitvenega centra, poročajo novozelandski mediji. “V preteklosti so v vesolje šle države, ne podjetja,” je povedal ustanovitelj in izvršni direktor Rocket Laba Peter Beck.

17-metrska črna raketa electron naj bi v prvih dveh minutah in pol dosegla hitrost več kot 27.000 kilometrov na uro. Raketo poganja motor, ki ga delajo s pomočjo 3D tiskanja, lahko pa nosi lažji tovor. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Raketa podjetja SpaceX poskrbela za "preplah pred nezemljani" v Los Angelesu
Volkswagen v razvoj avtonomnih vozil z Auroro, Blackberry z Baidujem
Vrednost bitcoina samo v mesecu dni padla za več kot 50%, mnogi vlagatelji pa že na veliko razočaran…
Uporabniki Facebooka bodo odločali o zanesljivosti virov novic

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo