Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Državi 69 milijonov evrov dividend Abanke

Objavil 19. 05. 2017 pod kategorijo BANČNIŠTVO, BIZNIS. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Država je kot 100-odstotna lastnica Abanke na četrtkovi skupščini sklenila, da se od 91 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2016 za izplačilo dividend uporabi 68,99 milijona evrov, preostanek v višini 22,01 milijona evrov pa ostane nerazporejen kot zadržani dobiček. Skupščina je tudi podelila razrešnico članom uprave in nadzornega sveta.

Skupščina se je seznanila z letnim poročilom banke za lansko leto, s prejemki članov uprave in članov nadzornega sveta za leto 2016 ter s poročilom nadzornega sveta. Banka bo dividende izplačala 25. maja, je razvidno iz objave sklepov skupščine na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Država bo tako od Abanke dobila celo več dividend kot od največje slovenske banke. Kot edina delničarka NLB si je namreč aprila izplačala celoten lanski čisti dobiček v višini 63,8 milijona evrov.

V četrtek je zasedal tudi nadzorni svet Abanke in se seznanil z odstopno izjavo člana nadzornega sveta Vida Leskovca. V skladu s statutom bo funkcijo člana nadzornega sveta opravljal do izvolitve novega nadzornika oz. še najdlje tri mesece.

Abanka je lani, v prvem polnem letu po združitvi z Banko Celje, ustvarila 76,7 milijona evrov čistega dobička, kar je bilo 79 odstotkov več kot leta 2015. Bilančna vsota banke se je lani zmanjšala za 5,6 odstotka na 3,6 milijarde evrov, s tem pa se je njen tržni delež skrčil z 10,2 na 9,7 odstotka.

Abanka je danes objavila tudi podatke o poslovanju za prvo četrtletje. V prvih treh mesecih letos je ustvarila 17 milijonov evrov čistega dobička, kar je 15,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Bilančna vsota je konec marca znašala 3,7 milijarde evrov, tržni delež pa 9,8 odstotka.

Konec leta 2013 podržavljena Abanka je z združitvijo s prav tako podržavljeno Banko Celje oktobra 2015 postala druga največja banka v Sloveniji. Država namerava Abanko do sredine leta 2019 prodati, saj je bil to pogoj za soglasje Evropske komisije za državno pomoč v obeh bankah. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Veliko zanimanja za Postojnsko jamo tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki
Tudi v letu 2018 trgovine odprte v nedeljo, a posamezni delavec bo lahko delal največ 15 nedelj v le…
Odvisnost EU od ruskega plina se še vedno povečuje
Na Ajpesu odslej register dejanskih lastnikov pravnih oseb, trenutno vpisanih 50% lastnikov

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo