Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Proizvodnja nafte v ZDA blizu rekordnih ravni

Objavil 19. 05. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Obseg proizvodnje nafte v ZDA se znova približuje rekordnim vrednostim. Znova se namreč krepi proizvodnja nafte iz skrilavcev, kar pa bi lahko ogrozilo uspeh prizadevanj kartela Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) za zvišanje cen črnega zlata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od najnižjih točk v letu 2016 se je ameriška proizvodnja nafte zvišala za 850.000 159-litrskih sodov dnevno na 9,3 milijona sodov dnevno. S tem se je približala rekordnim ravnem, doseženim v letu 2015.

Cene nafte so se ta teden zvišale, potem ko sta Savdska Arabija in Rusija sporočili, da sta naklonjeni podaljšanju veljavnosti sporazuma o omejevanju proizvodnje nafte. Opec bo o tem odločal na zasedanju 25. maja. Medtem ko so bile februarja lani cene nafte pri 26 dolarjih za sod, se sedaj gibljejo med 45 in 55 dolarji.

Višje cene nafte so pritegnile ameriške proizvajalce, še posebej tiste, ki nafto pridobivajo iz skrilavcev. Gre namreč za način proizvodnje, ki lahko zelo hitro reagira in naftne vrtine kmalu pretvori v konkretno prodajo.

V skladu z novo tehnologijo vrtine nafte iz skrilavcev dobiček začnejo delati že med 43 in 45 dolarji za 159-litrski sod, je pojasnil Reed Olmstead iz družbe IHS Markit. “Vrtamo le na najboljših lokacijah, pa tudi večje vrtine,” je povedal v intervjuju.

Analitiki ocenjujejo, da vsak dolar, za katerega se cene nafte zvišajo v razponu med 45 in 55 dolarjev, poveča število sodov nafte, ki jih je ekonomično proizvesti, za 1,2 milijarde. Vendar pa na drugi strani velika količina nafte iz skrilavcev na trgu znova znižuje cene in s tem zmanjšuje privlačnost črpanja. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Sodišče prvič dalo prav "posojilojemalcem – švicarjem": pogodba o dolgoročnem deviznem kre…
Slovenski E-forum še naprej napoveduje pritožbo na okoljevarstveno soglasje Magni
Vladni nevladniki tretjič: tudi Inštitut za trajnostni razvoj se ne bo pritožil na okoljevarstveno s…
Na celjskem sejmišču se bo v torek začel jubilejni 50. Mos

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo


Oglasno sporocilo

Anketa

24. septembra bo referendum o gradnji 2. tira. Ste za ali proti?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo