Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Pozor pri vnosu kofeina v telo: zdrav mladenič umrl, ker je pretiraval s kavo in energijsko pijačo!

Objavil 16. 05. 2017 pod kategorijo LAJF, ZDRAVJE. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Zdrav ameriški najstnik je umrl, ker je prehitro spil več pijač z visoko vsebnostjo kofeina, je danes sporočil mrliški oglednik Gary Watts, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Kot je povedal Watts, se je 16-letni Davis Allen Cripe iz Južne Karoline aprila zgrudil na svoji srednji šoli, potem ko je v manj kot dveh urah spil belo kavo McDonald’sa, veliko brezalkoholno pijačo Mountain Dew ter energijsko pijačo.

Dodal je, da je umrl zaradi posledice srčne aritmije, ki jo je povzročil kofein. Poudaril je, da fant pred tem ni imel težav s srcem. Tehtal je sicer 90 kilogramov, a ni bil predebel.

Watts je izpostavil, da smrt ni bila posledica prevelike količine kofeina, temveč da je šlo za način, na katerega ga je zaužil v kratkem času ter da je na koncu vase zlil energijsko pijačo, kar je privedlo do srčne aritmije.

“Ne skušamo izražati nasprotovanja kofeinu, menimo pa, da morajo biti ljudje pozorni na vnos kofeina in na to kako ga vnašajo, tako kot morajo paziti pri alkoholu ali cigaretah,” je dodal.

Ameriško združenje pediatrov (AAP) svari pred tem, da bi otroci in najstniki uživali energijske pijače, saj sestavin niso testirali na otrocih, tako da ne more nihče zagotoviti, da so varne. Imajo namreč stranske učinke, vključno z nerednim srčnim utripom in spremembami krvnega pritiska. Večina energijskih pijač vsebuje kofein, ki ustreza trem skodelicam kave ter 14 žličk sladkorja, navaja BBC.

Davis naj bi v manj kot dveh urah zaužil okoli 470 miligramov kofeina.

Leta 2015 je evropska agencija za varnost hrane opozorila, da zaužitje več kot 400 miligramov kofeina lahko povzroči povečan utrip srca, višji krvni pritisk, živčnost, tresenje, nespečnost in napade panike. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V starem Egiptu življenje uvod v večnost, v antiki duše umrlih v onostranstvo z brodniki
Nori danski izumitelj Madsen le priznal, da je razkosal truplo novinarke Kim Wall
Pred 70 leti v vesolje poletelo prvo živo bitje – psička Lajka
Zdravila za sladkorno bolezen prejema skoraj 110.000 Slovencev, število bolnikov rapidno raste

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Koga boste volili v 2. krogu predsedniških volitev?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo