Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Danes je svetovni dan knjige; knjiga je orožje – vzemi jo v roke!

Objavil 23. 04. 2017 pod kategorijo KNJIGA, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Po Sloveniji ga bodo zaznamovali številni z literaturo in knjigami povezani dogodki ob sklepu Slovenskih dnevov knjig, ki potekajo po več slovenskih mestih. Lento svetovne prestolnice knjige pa bo danes prevzelo glavno mesto Gvineje Conakry.

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici pozvala k slavljenju knjig v duhu želje po širjenju idej in znanja na poti k razumevanju, toleranci in vključujočim, pravičnim družbam. Posebej je opomnila na slepe in slabovidne ter posameznike, ki se soočajo s težavami pri učenju ali imajo druge telesne hibe, ki jim otežujejo branje.

Danes bo naziv svetovne prestolnice knjige prevzel Conakry, ki bo v svojem programu v ospredje postavil promocijo branja med mladimi in deprivilegiranimi pripadniki družbe ter pismenost.

V več mestih po Sloveniji se knjigi poklonijo že v tednu pred 23. aprilom na Slovenskih dnevih knjige, ki jih v navezi z lokalnimi organizatorji pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Povečini se vseslovenski festival knjige sklepa danes. V znamenju pisane besede je bila tudi petkova Noč knjige.

Predsednik društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v slovenski poslanici ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic poudaril, da je pisanje garanje in v imenu vseh pišočih podal zahtevo, naj se njihovo delo razume, sprejme in vrednoti kot delo. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Oboževalci AC/DC spet zaviti v žalost: umrl soustanovitelj skupine Malcolm Young
Mineva 20 let od svetovne premiere Cameronovega Titanika; slednji bo spet prenovljen zaplul na films…
Jovanotti izdal novi album Oh, vita s 14 novimi skladbami
Da Vincijevega Odrešenika sveta pridobil muzej Louvre, a ne tisti v Parizu, ampak v Abu Dabiju

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo