Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Astronomi s pomočjo mreže teleskopov sestavili prvo sliko črne luknje

Objavil 13. 04. 2017 pod kategorijo IT&Z. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Po petih nočeh opazovanja so astronomi sporočili, da so morda uspeli zajeti prvo sliko črne luknje. To jim je uspelo s pomočjo mreže teleskopov, ki se razprostira od Havajev do Antarktike in Španije. Sliko bodo sicer razvijali več mesecev, a so znanstveniki optimistični, da so blizu novim odgovorom ene glavnih skrivnosti vesolja.

“Namesto da bi zgradili ogromen teleskop, ki bi se verjetno zrušil pod svojo težo, smo povezali osem observatorijev in ustvarili podobo velikega ogledala,” je pojasnil vodja projekta in astronom Michael Bremer. “Tako smo dobili virtualni teleskop, ki je velik kot Zemlja – s premerom okrog 10.000 kilometrov,” je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Večji kot je teleskop, boljša je resolucija oziroma boljše so podrobnosti na posnetku, dodajajo strokovnjaki.

Astronomi menijo, da so zajeli črno luknjo, ki se razprostira v središču Rimske ceste v t. i. ozvezdju strelca, kakšnih 26.000 svetlobnih let od Zmelje. Ogromna črna luknja tehta približno toliko kot štiri milijone Sonc, navaja AFP.

Črne luknje ustvarjajo velikansko gravitacijsko polje, ki mu ne more pobegniti niti svetloba. Po prevladujoči teoriji nastanejo, ko veliki zvezdi na koncu življenjske dobe poide gorivo in se začne sesedati sama vase.

Zatem lahko začne goltati druge zvezde in rasti, lahko pa prihaja tudi do združitev z drugimi črnimi luknjami, pri čemer nastajajo supermasivne črne luknje, ki so v središču galaksij.

Britanski astronom Stephen Hawking je v preteklosti navedel slavno primerjavo veslanja preko Niagarskih slapov s kanujem: če si nad prepadom, je možno, da se rešiš, če dovolj močno veslaš, toda ko si čez rob, ni več rešitve. Tako je tudi s črno luknjo.

“Prvič v naši zgodovini imamo tehnološke možnosti, da podrobno opazujemo črne luknje,” je še povedal Bremer in dodal, da je virtualni teleskop tako močan, da bi lahko z njim opazili žogico za golf na Luni.

Edini teleskop v Evropi, ki je vključen v projekt, je lociran v gorah španske Sierre Nevade. Vse podatke – vsak observatorij jih je zbral okrog 500 terabitov – bodo obdelali s superračunalniki v observatoriju v Massachusettsu. “Slike se bodo pojavile, ko bomo obdelali vse podatke. Toda na rezultate bomo morali čakati več mesecev,” je še dejal Bremer. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V petek na prodajne police prihaja Iphone X, cena: 1149 evrov
Twitter bo kmalu povečal število znakov v enem tvitu na 280
Astronomi prvič ugledali asteroid iz drugega sončnega sistema

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo