Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Slikarka Patricija Simonič tokrat z izjemno Zadnjo večerjo, konec aprila pa razstavlja v Rimu

Objavil 09. 04. 2017 pod kategorijo KULTURA, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Patricija Simonič, slikarka in kiparka, ki je po svoji profesiji tudi znanstvenica in se poklicno ukvarja z raziskavami na področju ekonomije, v svojem bistvu pa umetnica, ki jo je želja po slikanju, barvah in figurah gnala že od otroštva in gleda v svojih slikarskih delih na življenje v luči nadzemeljske perspektive.

Umetnica, ki je znana predvsem po svojem opusu ženskih figur, z naslovom Ona in znani slovenski skulpturi Dečka miru, ki ga je prejel sedanji papež, pa ustvarja tudi obsežnejši cikel sakralnih del. Poleg Križevega pota, ki krasi grajsko kapelo iz 17. stoletja v kraju Pernovo pri Žalcu, več portretov device Marije ter opusa del Nadangeli – narejenega po naročilo za zasebno zbirko, je sedaj času primerno naslikala še sliko Zadnje večerje, ko je Jezus zadnjikrat večerjal z učenci, preden je bil izdan.

Sama meni, da je lepota v umetnosti vedno nekaj, kar dodamo našemu čustvu in doživetju, vendar redko razumemo povsem, kaj natanko je to. Ob tej stvaritvi – Zadnji večerji pa vemo. To je slika za milijon misli in pogledov. Nema poezija o izdajstvu, ki izraža človeka in njegovo usodo v odnosu do božanstva. Večne podobe na sliki doživljamo kot nekaj povsem duhovnega. To, kar vidimo, je čista lepota slikarskega dela, je že doživljeno čustvo umetnice ustvarjeno s potezami, barvo in podobami tako, da tudi opazovalci doživijo to isto čustvo. Umetnica upodobitve figur obnavlja na prefinjen način, s premišljeno pozicioniranimi linijami čopiča. Pri svojih delih fascinira z izjemno plastičnostjo likov in modro barvo, ki je zanjo najgloblja, nesnovna in najčistejša ter vodi v duhovna občutja. Tako figure Zadnje večerje skozi barvno definicijo živijo med božanstvom in človekom, med zemljo in nebom. Avtorica jim daje sebi lastno – močno slikarsko identiteto.

Umetnica bo od 23. aprila v sklopu gibanja Umetniki za Karitas razstavljala skupaj z ostalimi umetniki v Rimu. Ob tej priložnosti tudi prijazno vabi vse ljudi odprtih src, da še kakšno delo »posvojijo« in s tem nekomu pomagajo.

Foto: Adriana Pisk

 

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Animirani Martin Krpan z uradno premiero na Slovenskem knjižnem sejmu
2 milijardi ogledov na YouTubeu dosegla tudi One Republic (Counting Stars) in Adele (Hello)
Na Berlinalu restavrirani nemi film o življenju Judov
Da Vincijevega Odrešenika sveta pridobil muzej Louvre, a ne tisti v Parizu, ampak v Abu Dabiju

2 komentarja za “Slikarka Patricija Simonič tokrat z izjemno Zadnjo večerjo, konec aprila pa razstavlja v Rimu”

  1. Aly75 pravi:

    Kapo dol za umatnico, zmeraj edinstvena in izjemna dela. Čestitke!

  2. deso_lj pravi:

    KAJ NAJ ŠE DODAM MAGIC EYE! Kaj bi pisal? Umetnine.
    Čestitam.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo