Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Francoski raziskovalci trdijo, da zdravilo proti alkoholizmu deluje

Objavil 20. 03. 2017 pod kategorijo LAJF, ZDRAVJE. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Francoski raziskovalci so konec prejšnjega tedna predstavili nov dokaz, da obstaja čudežno zdravilo za alkoholizem z imenom baklofen. To ima na daljši rok v večjih količinah “pozitiven vpliv”, so prepričani strokovnjaki, ki so ugotovitve po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkrili prejšnji teden v Parizu.

V raziskavo, ki je trajala med majem 2012 in junijem 2013, so strokovnjaki vključili 320 “težkih” alkoholikov, starih med 18 in 65 let. V njej se preučevali varno uporabo zdravila in učinkovitost. Nekateri udeleženci so baklofen prejemali v velikih količinah, drugi pa so dobivali zdravila s placebo učinkom. Nihče od udeležencev raziskave kot tudi ne njihovi nadzorniki niso vedeli, kdo je dobil kakšno tableto, pacientom pa niso prepovedali pitja alkohola.

57 odstotkov udeležencev, ki so dobivali pravo zdravilo, je nehalo piti ali pa so pili manj. V drugi študiji so na petkovi konferenci razkrili, da so ljudje, ki so dobivali pravo zdravilo, zmanjšali pitje alkohola.

Francoske zdravstvene oblasti so dale začasno dovoljenje za uporabo baklofena, ki ga sicer že 30 let uporabljajo v nevrologiji. Za zdravljenje alkoholizma ga pogosteje uporabljajo od leta 2014. V Franciji je baklofen posebej zanimiv postal leta 2008, ko je francoski-ameriški kardiolog Olivier Ameisen v knjigi Zadnji kozarček zapisal, da se je z visokimi odmerki omenjenega zdravila ozdravil alkoholizma.

Kasneje so pozitivne učinke baklofena pri pacientih z alkoholizmom opazili tudi številni drugi zdravniki. Nizozemski raziskovalci so lani prišli do ugotovitve, da zdravilo lahko res pomaga pri zdravljenju, opozorili pa so, da je lahko predpisovanje baklofena brez pravih dokazov o učinkovitosti neodgovorno dejanje.

Ethypharm, laboratorij, ki razvija baklofen, je sporočil, da bo do konca meseca vložil prošnjo za komercializacijo baklofena za zdravljenja alkoholizma v Franciji. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno zaradi alkoholizma umre 3,3 milijona ljudi, kar predstavlja skoraj šest odstotkov vseh smrti. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Italijanska policija dobila lamborghinija huracana, ki "potegne" do 300 km/h
Ob prazničnih jedeh zdravniki svetujejo zmernost
Zemljo bo na "neudobni" razdalji obšel velik asteroid
Na Dunaju razvili novo cepivo proti virusu zika, sedaj na vrsti testiranja

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Se strinjate, da hrvaški pevec Thompson v Mariboru 20. maja izvede svoj koncert?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo