Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Janša: Čas za premislek o Tešu 6 je bil leta 2009, nato se je začel projekt dražiti

Objavil 17. 03. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Čas za premislek o Tešu 6 je bil leta 2009, nato se je začel projekt dražiti, je preiskovalni komisiji DZ za Teš 6 pojasnil bivši premier Janez Janša. Njegova vlada je leta 2012, ko se je potrdilo državno poroštvo, dobila zagotovila o določenih parametrih naložbe, očitno so bila lažna, nekdo je goljufal in bi moral za to odgovarjati, je poudaril.

Kot je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 pojasnil Janša, se nanj osebno kakšni pritiski niso vršili, je pa bilo leta 2012 veliko javnih pritiskov na podelitev državnega poroštva (država namreč jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicije banke). Med njimi je omenil pisma sindikatov, grožnje dobavitelja, zahteve za odločanje o poroštvu …

Vlada se je morala takrat odločiti, bili so določeni roki pri naložbi, francoski Alstom je izvajal pritisk, zadaj so bile iztožljive pogodbe, je nanizal in ocenil, da bi takrat lahko vlado obtožili, da je povzročila izgube ipd. Tako je njegova vlada vztrajala, da se zadevo pripelje na raven odgovornosti, zahtevala je določena jamstva, da bo naložba dobičkonosna.

“Zdaj se je izkazalo, da so ta lažna, ti ljudje bi morali biti v postopku,” je poudaril. Dokumente je moral nekdo podpisati, ravni in stopnje odgovornosti pa zato po Janševem mnenju najbrž ni težko ločiti. Številke, ki so jih dobili na dokumentih, so bile argument.

Kot je pojasnil, ni bilo enega strokovnjaka, ki bi rekel, da cena za premog 2,25 evra za gigajoul, ki so jo postavili v Premogovniku Velenje, ni prava. Je pa imel sam, pa tudi takratna ministra Andrej Vizjak in Zvonko Černač, pomisleke, vendar so dokumenti govorili drugače.

Ko je začel Teš 6 obratovati, se je videlo, da ta cena ne drži in da je nekdo zavajal oz. goljufal, je dejal in izrazil presenečenje, ker v tej točki ni zasledil nobene kriminalistične preiskave za to očitno goljufijo in zlorabo tistih, ki so se podpisali pod ceno premoga.

Vlada, ki jo je vodil v obdobju 2004-2008, je sicer Teš 6 uvrstila v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, a to ni bil zavezujoč dokument, ampak le pripomoček za nadaljnje načrtovanje. Tisti čas je bilo obdobje konjunkture in je bil projekt smiseln, poraba elektrike je namreč naraščala, projekt je imel tudi večjo korist za nacionalno energetsko bilanco kot obstoječi bloki.

Leta 2009 krivulje niso bile več takšne, okoliščine so se drastično spremenile, tistih 25 milijonov evrov za rezervacijo je predstavljalo malenkost v primerjavi z ostalimi izgubami, je ocenil in dodal, da se je tu začela zgodba o javnih pritiskih – sindikati so grozili, zaposlenih v tej branži ni bilo težko navdušiti nad perspektivami zaposlitve, že takrat se je lahko bralo, da so bili tudi grožnje in pritiski znotraj vlade, še posebej s strani SD ali znotraj SD.

“Ni šlo za šaleški lobi, ta je bil del nekega širšega lobija, drugače se stvari ne bi odvile v tej smeri,” je ocenil Janša.

Leta 2009 bi lahko projekt ustavili, prihranili bi veliko denarja, ko pa bi se pokazali pozitivni trendi, bi se lahko z investicijo nadaljevalo. “Ni bilo treba postaviti dokončne usode tega bloka, samo ‘time out’ bi si vzeli,” je menil Janša.

Janša je pojasnil tudi, da njegova vlada v prvem mandatu nikoli ni odločala o tem, da se projekt podraži. V času našega mandata ni bilo junaka, ki bi rekel, da je to projekt, ki bo stal eno milijardo evrov, razglasili bi ga za neprištevnega, je poudaril. Po njegovem mnenju pa se je v raznih dokumentih pripravljalo teren za podražitev.

Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov, čeprav je v zavezah, danih v zameno za državno jamstvo, najvišja končna vrednost projekta postavljena pri 1,3 milijarde evrov. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Kristjani po vsem svetu dočakali božič, Zore: "Bog je ljubezen in ker vse, kar dela, dela iz lj…
Franc Breznik: Vedno večje težave bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj odpirajo vprašanje njegove kakovos…
Glavina in Drobne Popovičeva se sporazumno odpovedujeta dvigu plače
Dieselgate se nadaljuje: Audi v odpoklic še dodatnih 130.000 dizelskih avtomobilov

3 komentarji za “Janša: Čas za premislek o Tešu 6 je bil leta 2009, nato se je začel projekt dražiti”

  1. kralj matjaž pravi:

    Tale janezek je pa res en demagog ko je imel škarje in platno pa je samo nastavljal žep da je kaj od teša notri padlo pokvarjen v črno dušo

  2. Kulisa pravi:

    Butl od “kralja matjaza “! Ti je stric iz ozadja pisal blog? Spomin pa imas, da crknes od smeha! TES 6 je nastal in obstal pod Vlado SD! LDS!

  3. pubec pravi:

    Kulisa, kako pa kaj tvoj spomin? TEŠ se JE začel pripravljati pod škarjami in platnom “velikega uma”.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo