Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Ameriški davčni sistem zlata jama za bogate lastnike nepremičnin

Objavil 15. 03. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, NEPREMICNINE. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nekdanji novinar New York Timesa David Cay Johnston razlaga, da problem s skrivanjem davčnih napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni samo njegov, ampak gre za to, kako je kongres davčni sistem v državi naredil za vir dohodka številnih premožnih Američanov, ki so lastniki nepremičnin.

To skrivnost dobro poznajo sami in njihovi davčni odvetniki. Johnston primerja davčno zakonodajo z alkimisti, ki pa jim svinca ni uspelo spremeniti v suho zlato, kot je to kongresu za bogate z nekaj vrsticami v zakonodaji, ki obsega 6500 strani.

Gre za amortizacijo, ki lastniku zgradbe omogoča, da za davčne namene vsako leto prijavi znižanje vrednosti nepremičnine, čeprav njena tržna vrednost dejansko seveda narašča. Če je amortizacija večja od lastnikovih dohodkov, lahko prijavi izgubo in mu ni potrebno plačati nobenega davka.

Posameznik lahko na leto amortizira le do 25.000 dolarjev na nepremičnino, vendar pa, če ne dela skoraj nič drugega in je lastnik številnih zgradb, se vsota lahko sešteje, da je dovolj za davčno svobodo.

Johnston je na podlagi papirjev, ki jih je dobil od igralnic, že lani poročal, da je na primer leta 1978 prijavil negativni dohodek višji od 406.000 dolarjev in to takrat, ko je živel na zelo visoki nogi. Leta 1979 je bilo negativnega dohodka že za 3,4 milijona dolarjev, saj je vmes kupil dodatne zgradbe.

Po podatkih davkarije negativni dohodek na leto prijavi okrog dva milijona Američanov, natančne številke, koliko od tega je res poslovnežev s težavami in koliko bogatih lastnikov nepremičnin, kot je Trump, pa niso znane.

Del davčne napovedi Donalda Trumpa iz leta 2005, ki ga je Johnston dobil od neznane osebe in ga je posredoval televiziji MSNBC, je za Trumpa v bistvu ugoden, saj kaže, da je takrat ob dohodku 150 milijonov dolarjev plačal 38 milijonov davka.

Zaradi tega Johnston sumi, da so papirji prišli od Trumpa, ne glede na to, da sam skupaj z Belo hišo ostro napada njega in MSNBC. Liberalna televizija pa bo morala v prihodnje najti kaj bolj obremenilnega, da upraviči veliko navdušenje nad možnostjo objave Trumpovih davkov. Razkritje, da morda ni plačeval davkov, s pravnega vidika ni problematično, saj je sledil pravilom zanj ugodne davčne zakonodaje.

Trump je lani zavračal objavo davčnih napovedi in jo še vedno. Pred volitvami je trdil, da ne more slediti tradiciji prejšnjih predsedniških kandidatov, ker je pod revizijo, po zmagi pa je dejal, da napovedi ne bo objavil, ker je zmagal in mu je ni treba. Ankete kažejo, da 70 odstotkov Američanov zelo zanima, kaj je v njegovih napovedih.

Nekatere iz radovednosti, demokrati pa upajo, da so tam tudi podrobnosti o njegovih poslih z Rusijo, ki naj bi se vpletala v lanske ameriške predsedniške volitve v Trumpovo korist, o čemer tečejo številne preiskave. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Airlineratings.com: Razglasili 20 najvarnejših letalskih družb na svetu
Prvo srečanje županov vodilnih destinacij slovenskega turizma
Po Fakinu Fakin: Borut na čelu družbe Vinakoper zamenjal Roberta
Na Ajpesu odslej register dejanskih lastnikov pravnih oseb, trenutno vpisanih 50% lastnikov

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Je to potrebno?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo