Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Šokantno razkritje: Nacistični morilci otrok na dunajski kliniki tudi po vojni vse do 80. let izvajali teror nad otroki in mladostniki!

Objavil 15. 03. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Skoraj vsi uslužbenci zloglasne klinike na Dunaju, v kateri so nacisti med drugo svetovno vojno pobili več sto prizadetih otrok, so po letu 1945 obdržali službe, zlorabe in zanemarjanje pacientov pa so se nadaljevali tudi potem.

Avstrijske oblasti v poročilu ugotavljajo, da je bilo v “paviljonu 15” od konca druge svetovne vojne do zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja (skoraj nadaljnjih 40 let) zaprtih med 600 in 700 otrok in mladostnikov, ki so bili žrtve “celovitega sistema nasilja”.

V poročilu, ki so ga pripravili na podlagi pogovorov z bivšimi pacienti in uslužbenci, piše, da sta neustrezno zaposlovanje in ideološki prelom z nacizmom prispevala k tem nehumanim razmeram.

Kot navaja poročilo, so zaposleni, med katerimi je bila večina neustrezno kvalificiranih, na veliko uporabljali zdravila za pomiritev otrok, jih zapirali v postelje s kletko in vklepali v prisilne jopiče.

V ustanovi, ki ne deluje več, je v tem obdobju umrlo najmanj 70 pacientov, od tega okoli 80 odstotkov za pljučnico, za katero so zboleli zaradi grobega ravnanja in podhranjenosti, piše v poročilu.

“Takšne razmere za zdravljenje prizadetih ljudi so daleč od profesionalnih standardov zdravljenja tistega časa,” je dejala ena od avtoric poročila Hemma Mayrhofer.

Paviljon 15 je bil del otroške klinike Am Spiegelgrund, kjer so nacisti pomorili skoraj 800 otrok, ki so bili žrtev psevdoznanstvenih poskus ali pa so jih zaplinili. Njihove posmrtne ostanke so še dolgo po vojni uporabljali v znanstvene namene.

V poročilu je tudi šokantno razkritje, da so po vojni možgane otrok, ki so umrli, dali Heinrichu Grossu, nacističnemu zdravniku, ki je izvajal nekatere od teh smrtonosnih poskusov.

Gross (1915-2005), ki so mu sodili, a ni bil nikoli obsojen in je imel po vojni uspešno kariero, je tako lahko nadaljeval raziskave, ki jih je začel pred letom 1945, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Dunaj se je spominu na pomorjene otroke sicer spomnilo leta 2002 s posebno spominsko ploščo, ki je postavljena na dunajskem centralnem pokopališču. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Mineva 100 let od smrti francoskega sociologa in filozofa Durkheima
Miss Universe je 22-letna miss Južne Afrike Demi-Leigh Nel-Peters
Po svetu bo danes potekal svetovni dan darovanja
Forbes: Slovenija četrta najboljša država na svetu za ženske

1 odgovor za “Šokantno razkritje: Nacistični morilci otrok na dunajski kliniki tudi po vojni vse do 80. let izvajali teror nad otroki in mladostniki!”

  1. narim pravi:

    Sigurn je imel Kuč.an prste vmes.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo