Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V Torinu razstava ob 70. obletnici fotografske agencije Magnum

Objavil 13. 03. 2017 pod kategorijo KULTURA, POPI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V Cameri – italijanskem centru za fotografijo- so v sklopu obeleževanja 70. obletnice ustanovitve fotografske agencije Magnum na ogled postavili razstavo z naslovom Magnumova Italija – od Henrija Cartier-Bressona do Paola Pellegrina. Na ogled je okoli 200 fotografij, ki predstavijo zgodovino in tradicije Italije v zadnjih 70 letih.

Postavitev uvede poklon Henriju Cartier-Bressonu in njegovemu obisku Italije v 30. letih minulega stoletja. Sledijo fotografija Roberta Cape, ki je dokumentiral porušene vasi po drugi svetovni vojni ter fotografija Davida Seymourja, ki prikazujejo povratek turistov v Sikstinsko kapelo v Vatikanu leta 1947, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vključene so tudi fotografije filmskega studia Cinecitta, videti je mogoče triumf boksarja Cassiusa Clayja na olimpijskih igrah leta 1960 v Rimu, pogreb italijanskega politika Palmira Togliattija, pa podobe Silvia Berlusconija iz časa, preden je vstopil v politiko. Dokumentirani so tudi nemiri ob robu vrha G8 v Genovi in smrt papeža Janeza Pavla II.

Agencijo Magnum, ustanovljeno leta 1947, je zasnovalo pet predanih fotoreporterjev – Robert Capa, David Seymour, George Rodger, Henri-Cartier Bresson in William Vandivert, ki so se zavedali velike moči medija, s katerim so beležili dogodke na svojih poteh.

Ljudi so želeli prikazovati v njihovem dejanskem okolju in stanju. Verjeli so v reportažno fotografijo kot medij, ki ozavešča, izobražuje in s tem prispeva k izboljšanju sveta. Odklanjali so senzacionalizem in zagovarjali nadnacionalnost, ki je agenciji že od samega začetka omogočala oddaljitev od nacionalnih in ideoloških kalupov, ki povzročajo svetovne morije. Danes ima agencija Magnum svoje izpostave v New Yorku, Parizu, Londonu in Tokiu.

Razstava v Torinu bo na ogled do 21. maja. V Italiji bodo sicer jubilej obeležili še z razstavama v Cremoni in Brescii, še piše Ansa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Dunajski dečki v Cankarjevem domu zapeli tudi v slovenščini
Napovednik za novi film Vojne zvezd v enem dnevu s 15 milijoni ogledov
Pionir punka Iggy Pop slavi 70 let
Paul McCartney napovedal novo koncertno turnejo po ZDA, ki jo začenja julija v Miamiju

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

Se strinjate, da hrvaški pevec Thompson v Mariboru 20. maja izvede svoj koncert?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo