Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Dno pekla

Objavil 11. 03. 2017 pod kategorijo KOMENTAR, POLITKOLUMNA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Piše: mag. Dejan Kaloh

Če je nekaj problematičnega vrh ledene gore, potem je Huda jama dno pekla. A ne po Danteju, po rdečih krvnikih tipa Maček.

Predsednik komisije vlade za reševanje vprašanja prikritih grobišč Jože Dežman je ob osmi obletnici odkritja množičnega morišča žrtev povojnih pobojev v rudniku Huda Jama dejal, da »Slovenija končno pokopava svoje umorjene brate«. A pokop prve skupine 778 žrtev v spominskem parku na mariborskem pokopališču Dobrava ni bil ne dostojen, ne pieteten, hkrati je tudi lokacija pokopa bila povsem zgrešena in v posmeh žrtvam in njihovim svojcem. Prinešeni v plastičnih gajbicah, zagrebeni v skupinski grob daleč od kraja zločina, brez analize DNK, pa res ni nek civilizacijski dosežek, še manj korak k spravi. Na to temo je bila izrečena prenekatera zelo upravičena kritika, a pogrebna vladna karavana gre dalje. Izkop posmrtnih ostankov žrtev iz rova sv. Barbare v rudniku Huda Jama se nadaljuje. Od avgusta lani so našli še 642 žrtev, skupno število umorjenih se je tako povzelo čez 1.400. Grozljive številke! Tudi ti in še na stotine drugih, ki čakajo na dnu tega pekla, bodo nato končali v skupinskem grobu na Dobravi. Dno pekla v Hudi Jami še ni doseženo, do dna jaška je potrebno izkopati še 12 metrov. Koliko skrivenčenih trupel bodo še prinesli na plano bo znano do konca tega leta.

Glavni (povojni) krvniki slovenskega, pa tudi drugih narodov, so povečini tudi že pod rušo (npr. oznovski major Mitja Ribičič) in tukaj pride do novega paradoksa. Slednji so bili pokopani v posvečeno zemljo, s cerkvenim obredom in »individualno« pogrebno obravnavo. Ne gre za to, da bi komu odrekali civilizirani pokop, a dajmo potem tako pokopati tudi in predvsem žrtve povojnega terorja, ne samo njihovih rabljev. Če že posmrtni ostanki niso bili nikoli izročeni sorodnikom, naj bodo vsaj njihova poslednja domovanja urejena tako, da se bo njihovem spominu možno prikloniti dostojno in spoštljivo.

A slednje preprečuje nasplošno kredibilen zgodovinar, zgoraj omenjeni Dežman, ki prav nerazumno vztraja pri skupinskem grobu na Dobravi. Na to ga je opozoril tudi filozof Janez Juhant, sicer tudi predsednik društva Združeni ob lipi sprave, ki je Dežmanovi komisiji očital, da v vseh teh letih ni pripravila projekta, kako žrtve pietetno pokopati, kar kaže na njen negativen odnos do žrtev in svojcev. Dobrava pa je tudi nespodobna do obiskovalcev, saj mnogi med njimi, ko hodijo po spominski aleji, sploh ne vedo, da hodijo po žrtvah tistih, ki so končali v protitankovskem jarku na Teznem, samo nekaj sto metrov proč. Večine teh ne bodo nikoli izkopali, saj teče prek njih – avtocesta.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Kaj se skriva za skrivnostnim tvitom – kandidiral bom za poslanca DZ
Ko se ostareli homoseksualci poljubljajo v stari kuhinji
Toleranca levice, Popper in ostale norosti
Prozorno: Fištravec prek "kitajskih" brezplačnikov mariborski živelj prepričuje, da je &qu…

2 komentarja za “Dno pekla”

  1. bogdan pravi:

    To je dejansko škandal brez primere. Žrtve so iz enega morišča enostavno prenesli na drugo morišče. In ne v krstah, ampak v plastičnih gajbicah.

  2. bruh pravi:

    ampak spomnimo, da po teh podivjanih smrdečih komunistićnih živalih in krvnikih so v kućanistanu so poimenovane ulice, trgi, šole itd itd itd……

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo